Заштитити кућу Хаџивуковића и њено благо учинити доступним јавности

28.03.2023. 15:46
0
ИЗВОР: srna.rs

Музеј Републике Српске покренуће иницијативу да се кућа браће Хаџивуковића, стара више од два вијека, у некадашњој Српској Вароши у Фочи, са предметима које посједује, заштити и сачува, јер се ради о драгоцјеном културном насљеђу, не само ове локалне заједнице, него и Републике Српске, навели су представници Музеја који су данас посјетили ову кућу.

У кући Хаџивуковића, која је комплекс од неколико објеката са авлијом и дрвеном капијом, живи Мира Јелић, унука Ника Хаџивуковића, једног од браће, и годинама брине о овом историјском благу, које свједочи о специфичном стилу градње из турског периода, те о некадашњем животу српских грађанских породица.

Собе са старим креденцима и креветима, дјевојачки дрвени сандуци Мирине бабе и прабабе у дуборезу, одјећа из тог времена, уз велики број пожутјелих фотографија и вриједних докумената, међу којима и плакета "Просвјете" из 1905. године, чији су утемељивачи били Хаџивуковићи, само су неке од старина музејске вриједности које чува кућа трговачке породице Хаџивуковић.

Посебну вриједност имају и необична икона Исуса Христа донесена из Венеције, затим значка фочанског Трезвењашког друштва "Побратимство" из 1893, трговачка вага из дућана, метална здјела у којој се из Вароши трговцима носио ручак у чаршију, породични печат са иницијалима ССХВ - синови Сима Хаџивуковића, ђедов дугачки дрвени чибук...

Музејски савјетник, етнолог Музеја Републике Српске Данијела Ђукановић наводи да им је била част да буду Мирини гости и да се упознају о културном насљеђу које се чува у овој кући.

- Насљеђе, и материјално и нематеријално, које смо видјели, показује дуг историјски период значајне фочанске породице, не само фочанске, већ породице значајне за Републику Српску. Сматрамо да је веома важно да материјал који се налази у кући Хаџивуковића буде заштићен, конзервиран и представљен и доступан јавности онако како треба да буде представљено културно насљеђе које заслужује такву пажњу - истакла је Ђукановићева.

Она додаје да је потребно и да кућа буде реконструисана.

- Наш Завод за заштиту споменика културе вјероватно ће посебно обратити пажњу на кућу коју ће рестаурирати и довести у стање какво треба да буде, јер то је наше културно насљеђе, не само општине Фоча, него Републике Српске, које сви заједно треба да његујемо, штитимо, сачувамо и оставимо будућим покољењима. Ово је наш први долазак из Музеја Републике Српске, а за који мјесец поново ћемо да дођемо и да покренемо инцијативу да наше насљеђе у Фочи буде заштићено - рекла је Ђукановићева.

Да би се могло ући у процес заштите овог културног блага, које има више власника, биће потребно регулисати имовинско-правне односе, а замисао је да кућа Хаџивуковића буде депаданс, осносно одјељење фочанског Музеја.

Савјетник конзерватор и рестауратор у Музеје Републике Српске Драгана Радоја каже да Мира Јелић посједује изузетну баштину.

Она је предложила да Јелићева поклони Музеју Старе Херцеговине у Фочи оно што је од предмета у њеном власништву да би се правно омогућила конзервација и рестаурација тог дијела покретног насљеђа које чува ова кућа.

- Мира, између осталог, посједује и изузетне текстилне предмете, који су у овом случају за мене важни. Сложили смо се да по хитном поступку предмете којима она располаже поклони Музеју у Фочи како бисмо могли даље несметано да тражимо средства и радимо на заштити, конзервацији и рестаурацији, а самим тим и излагању и даљој публикацији материјала - појаснила је Радоја.

Долазак музејских радника из Бањалуке обрадовао је Миру Јелић, чија је животна жеља да ова кућа са свим својим благом буде очувана.

- У суштини кућа није много пропала. Поједине ствари треба поправити у једној и другој соби, санирати влагу. Колико сам год имала могућности и новца, поправљала сам редовно. Кров је прије четири године читав сређен, а сад више немам могућности. Гдје год је цурило поправљено је, али поједине греде и летве би требало замијенити. Кућа је стара више од 200 година и на појединим мјестима је пропала - навела је Јелићева.

Представници Музеја Републике Српске, који су са кустосом-историчарем Музеја Старе Херцеговине Данком Михајловићем у Српској Вароши обишли и кућу Грујичића, која такође посједује богату ризницу, у наредном периоду и званично ће упутити дописе фочанском музеју и локалној управи да би се ушло у процес заштите.

Овај дио Фоче је на привременој листи националних споменика БиХ под називом "Амбијентална цјелина Ћерезлук", по имену сусједне четврти, које је временом преовладало и потиснуло назив Српска Варош.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    4h 52m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    13h 44m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    7h 35m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    11h 20m
    0
  • Божовић: Кроз пословне зоне, у Источну Илиџу доведени привредни субјекти
    9h 21m
    0