Zašto je slab odziv građana na vakcinaciju

26.08.2021. 09:30
1
IZVOR: Nezavisne

Iako je u BiH dosad stiglo više od 2,9 miliona vakcina protiv virusa korona, tek nešto više od devet odsto građana je vakcinisano objema dozama, ne računajući građane koji su se vakcinisali u zemljama regiona.

Kako stručnjaci ističu, mnogo je razloga zbog kojih se građani BiH teško odlučuju na vakcinu, a najveći su loša informisanost, ali i želja za boljim vakcinama i nepovjerenje u njih.

-Neki od ključnih razloga koji dominiraju među građanima koji ne žele da se vakcinišu su generalna odbojnost prema vakcinama, dok jedan dio građana čeka 'bolje vakcine', a postoji i dio građana koji su pod uticajem antivakcinalne propagande, odnosno vjeruju raznim teorijama zavjere - rekao je za "Nezavisne" novine Ednan Drljević, infektolog i član Kriznog štaba Kantona Sarajevo.

Dodao je da još jedan razlog statistički malog broja vakcinisanih u BiH što je dio stanovnika izvršio imunizaciju kod komšija, u Srbiji ili Hrvatskoj.

-Jedan od razloga što nismo mogli ranije početi sa masovnom vakcinacijom je i taj što nismo imali dovoljne količine vakcina na stanju. Ne možemo ljudima govoriti da idu da se vakcinišu, a ne raspolažemo sa dovoljnim količinama vakcina - ističe Drljević.

Prema njegovim riječima stanovnici BiH su površno informisani o pozitivnim efektima vakcina te ne vjeruju struci.

-Ispada da treba jedna medijska ličnost, poput Novaka Đoković ili Jelene Karleuše, da izađe i da im kaže da se vakcinišu i da oni to urade. Džaba je to šta struka mjesecima govori da je vakcina jedini vid zaštite - ističe Drljević.

Dodaje da mu nije jasno šta treba da se desi da se ljudi probude i da shvate da smo, kako Drljević kaže, u četvrtom talasu pandemije.

Dodao je da i zemlje u regionu, poput Hrvatske, Crne Gore i Srbije, takođe imaju mali procenat vakcinisanih građana.

Sociolog Ivan Šijaković ističe za "Nezavisne novine" da je glavni razlog malog broja vakcinisanih građana nepovjerenje koje je rašireno među građanima i koje potiče iz različitih izvora.

-Na društvenim mrežama, na internetu, može se naći dosta tumačenja i dosta onih koji su antivakserskog smera, tako da je to verovatno zbunilo građane - rekao je Šijaković.

Pojašnjava da su građani neodlučni u vezi sa vakcinacijom, uključuju i zabrinutost zbog mogućih neželjenih dejstava, ali i mišljenje da vakcine neće imati efekat.

-Građani sumnjaju da vakcine nisu sigurne i efikasne. Drugi misle kako bolest protiv koje se vakcinišemo nije opasna - istakao je Šijaković.

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, do sada je BiH dobila 2.902.160 doza vakcina protiv kovida raznih proizvođača.

-Prema podacima nadležnih entitetskih vlasti, prvu dozu vakcina primilo je 537.608 građana, odnosno 15,71 odsto, dok je i drugom dozom vakcinisano 327.698 ili 9,58 odsto državljana BiH - naglašavaju iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Dodaju da raspoložive količine vakcina, kao i broj doza koji se očekuje u narednom periodu, uvodi BiH u period koji treba maksimalno iskoristiti za masovnu imunizaciju.

U posljednja 24 časa u BiH je registrovano 617 novih slučajeva zaraze virusom korona, od kojih je u RS 162, u FBiH 438 i Brčko distriktu 17, a preminulo je osam osoba.

Ukupne količine vakcina koje su stigle u BiH

AstraZeneca: 1.101.000 doza

Sinopharm: 1.090.000 doza

Pfizer: 421.860 doza

Sputnjik ve: 199.300 doza

Sinovak: 90.000 doza

Ukupno: 2.902.160 doza

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Kirlo 27.08.2021. 18:32
    Mozda je razlog sto su toliko neorganizovani i nesposobni, sto su preprodavali i preko veze vakcinisali a nisu smjeli zavoditi, pa se za II dozu cekalo i po 4 mjeseca....

    Evo lafo pozivaju, a opet su neorganizovani i nesposobno za vakcinaciju II doze, kasne vec 10 dana od planiranog termina za II dozu....

Povezane vijesti
Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu Zabrinjavajuće projekcije: BiH u najgorem položaju u regionu
U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH U srijedu u UN o rezoluciji o Srebrenici i sjednica Savjeta bezbjednosti UN o BiH
Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj Karling reprezentacija BiH zauzela 7. mjesto na Evropskom prvenstvu u Škotskoj
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    19h 20m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    20h 53m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    17h 19m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    19h 32m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 1m
    3