Зашто је слаб одзив грађана на вакцинацију

26.08.2021. 09:30
1
ИЗВОР: Nezavisne

Иако је у БиХ досад стигло више од 2,9 милиона вакцина против вируса корона, тек нешто више од девет одсто грађана је вакцинисано објема дозама, не рачунајући грађане који су се вакцинисали у земљама региона.

Како стручњаци истичу, много је разлога због којих се грађани БиХ тешко одлучују на вакцину, а највећи су лоша информисаност, али и жеља за бољим вакцинама и неповјерење у њих.

-Неки од кључних разлога који доминирају међу грађанима који не желе да се вакцинишу су генерална одбојност према вакцинама, док један дио грађана чека 'боље вакцине', а постоји и дио грађана који су под утицајем антивакциналне пропаганде, односно вјерују разним теоријама завјере - рекао је за "Независне" новине Еднан Дрљевић, инфектолог и члан Кризног штаба Кантона Сарајево.

Додао је да још један разлог статистички малог броја вакцинисаних у БиХ што је дио становника извршио имунизацију код комшија, у Србији или Хрватској.

-Један од разлога што нисмо могли раније почети са масовном вакцинацијом је и тај што нисмо имали довољне количине вакцина на стању. Не можемо људима говорити да иду да се вакцинишу, а не располажемо са довољним количинама вакцина - истиче Дрљевић.

Према његовим ријечима становници БиХ су површно информисани о позитивним ефектима вакцина те не вјерују струци.

-Испада да треба једна медијска личност, попут Новака Ђоковић или Јелене Карлеуше, да изађе и да им каже да се вакцинишу и да они то ураде. Џаба је то шта струка мјесецима говори да је вакцина једини вид заштите - истиче Дрљевић.

Додаје да му није јасно шта треба да се деси да се људи пробуде и да схвате да смо, како Дрљевић каже, у четвртом таласу пандемије.

Додао је да и земље у региону, попут Хрватске, Црне Горе и Србије, такође имају мали проценат вакцинисаних грађана.

Социолог Иван Шијаковић истиче за "Независне новине" да је главни разлог малог броја вакцинисаних грађана неповјерење које је раширено међу грађанима и које потиче из различитих извора.

-На друштвеним мрежама, на интернету, може се наћи доста тумачења и доста оних који су антиваксерског смера, тако да је то вероватно збунило грађане - рекао је Шијаковић.

Појашњава да су грађани неодлучни у вези са вакцинацијом, укључују и забринутост због могућих нежељених дејстава, али и мишљење да вакцине неће имати ефекат.

-Грађани сумњају да вакцине нису сигурне и ефикасне. Други мисле како болест против које се вакцинишемо није опасна - истакао је Шијаковић.

Према подацима Министарства цивилних послова БиХ, до сада је БиХ добила 2.902.160 доза вакцина против ковида разних произвођача.

-Према подацима надлежних ентитетских власти, прву дозу вакцина примило је 537.608 грађана, односно 15,71 одсто, док је и другом дозом вакцинисано 327.698 или 9,58 одсто држављана БиХ - наглашавају из Министарства цивилних послова БиХ. Додају да расположиве количине вакцина, као и број доза који се очекује у наредном периоду, уводи БиХ у период који треба максимално искористити за масовну имунизацију.

У посљедња 24 часа у БиХ је регистровано 617 нових случајева заразе вирусом корона, од којих је у РС 162, у ФБиХ 438 и Брчко дистрикту 17, а преминуло је осам особа.

Укупне количине вакцина које су стигле у БиХ

AstraZeneca: 1.101.000 доза

Sinopharm: 1.090.000 доза

Pfizer: 421.860 доза

Спутњик ве: 199.300 доза

Синовак: 90.000 доза

Укупно: 2.902.160 доза

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Kirlo 27.08.2021. 18:32
    Mozda je razlog sto su toliko neorganizovani i nesposobni, sto su preprodavali i preko veze vakcinisali a nisu smjeli zavoditi, pa se za II dozu cekalo i po 4 mjeseca....

    Evo lafo pozivaju, a opet su neorganizovani i nesposobno za vakcinaciju II doze, kasne vec 10 dana od planiranog termina za II dozu....

Повезане вијести
Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
Земљотрес у БиХ! Земљотрес у БиХ!
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    16h 9m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    15h 4m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    9h 52m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    10h 58m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    19h 26m
    0