Zašto niko nije htio da gradi Bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu – Miljević: Možda su znali nešto što mi ne znamo

10.08.2019. 08:05
0
IZVOR: srpskainfo.com

Da li je izgradnja i opremanje Bolnice “Srbija” u Istočnom Sarajevu zaista koštala mnogo više nego što je realno, kako tvrde u opoziciji, ili je sva ta priča dio političkog prepucavanja?

Ovo pitanje podiglo prašinu nakon konferencije za štampu bivšeg ministra zdravlja Slobodana Stanića (SDS) i oštrog odgovora na optužbe iz Ministarstva zdravlja RS.

Mada su iz Ministarstva odlučno demantovali Stanićeve optužbe za navodne zloupotrebe pri nabavci opreme za ovu bolnicu, potvrdili su da se na za izgradnju i opremanje bolnice “Srbija” prijavilo 19 zainteresovanih, a njih 18 je odustalo. Vlada RS je tako prihvatila ponudu firmi „Marković invest-RM” d.o.o. Laktaši i „Medical” d.o.o. Mostar – jedino koja je pristigla.

Zašto su se ponuđači naprasno razbježali i ima li nečeg sumnjivog u navedenom tenderu?

Ekonomista Damir Miljević kaže da je situacije prilično zanimljiva.

Slika

– Dokumentaciju je preuzelo 19 ponuđača, a dostavljena je samo jedna ponuda. To može da znači da su ostale firme koje su preuzele dokumentaciju u međuvremenu saznale nešto što mi ne znamo, pa odustale, ili da su u tenderu navedeni takvi uslovi kakve, od svih firmi na svijetu, s obzirom na to da je bio međunarodni tender, može da ispuni samo jedan ponuđač, odnosno firme iz Laktaša i Mostara – kaže Miljević.

Zanimljivo je, takođe, navodi on, da je raspisan tender za izgradnju i opremanje bolnice kojim je bila predviđena cijena od oko 42,7  miliona KM, a prihvaćena je ponuda od 54,5 miliona KM.

– Iako se prijavio samo jedan ponuđač, Vlada RS nije bila obavezna da takvu ponudu prihvati, pogotovo što je za gotovo 12 miliona KM prelazila planiranu vrijednost – kaže Miljević.

Dodaje da je takođe zanimljivo da je od izvođača traženo da finansira, odnosno kreditira izgradnju i opremanje bolnice, s tim da Vlada RS taj dug isplati u ratama, za 6 godina.

– To nije baš uobičajen način finansiranja javnih investicija – zaključuje Miljević.

Komentari 0
Povezane vijesti
"Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra "Dani tikve“ u Istočnom Sarajevu 5. i 6. oktobra
Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove Božović: Intrigantno što trideset godina poslije rata neko po Sarajevu postavlja tenkove
Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja Mihajla Pupina Učenicama OŠ „Petar Petrović Njegoš“ drugo mjesto na konkursu povodom 170 godina od rođenja ...
Najčitanije
  • Preminuo košarkaš Nebojša Erkić
    4h 7m
    0
  • Slani mafini
    13h 28m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    15h 23m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    13h 17m
    0
  • Božović najavio i kontrakrivičnu prijavu protiv Vujičića
    7h 46m
    0