Зашто нико није хтио да гради Болницу “Србија” у Источном Сарајеву – Миљевић: Можда су знали нешто што ми не знамо

10.08.2019. 08:05
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Да ли је изградња и опремање Болнице “Србија” у Источном Сарајеву заиста коштала много више него што је реално, како тврде у опозицији, или је сва та прича дио политичког препуцавања?

Ово питање подигло прашину након конференције за штампу бившег министра здравља Слободана Станића (СДС) и оштрог одговора на оптужбе из Министарства здравља РС.

Мада су из Министарства одлучно демантовали Станићеве оптужбе за наводне злоупотребе при набавци опреме за ову болницу, потврдили су да се на за изградњу и опремање болнице “Србија” пријавило 19 заинтересованих, а њих 18 је одустало. Влада РС је тако прихватила понуду фирми „Марковић инвест-РМ” д.о.о. Лакташи и „Медицал” д.о.о. Мостар – једино која је пристигла.

Зашто су се понуђачи напрасно разбјежали и има ли нечег сумњивог у наведеном тендеру?

Економиста Дамир Миљевић каже да је ситуације прилично занимљива.

Слика

– Документацију је преузело 19 понуђача, а достављена је само једна понуда. То може да значи да су остале фирме које су преузеле документацију у међувремену сазнале нешто што ми не знамо, па одустале, или да су у тендеру наведени такви услови какве, од свих фирми на свијету, с обзиром на то да је био међународни тендер, може да испуни само један понуђач, односно фирме из Лакташа и Мостара – каже Миљевић.

Занимљиво је, такође, наводи он, да је расписан тендер за изградњу и опремање болнице којим је била предвиђена цијена од око 42,7  милиона КМ, а прихваћена је понуда од 54,5 милиона КМ.

– Иако се пријавио само један понуђач, Влада РС није била обавезна да такву понуду прихвати, поготово што је за готово 12 милиона КМ прелазила планирану вриједност – каже Миљевић.

Додаје да је такође занимљиво да је од извођача тражено да финансира, односно кредитира изградњу и опремање болнице, с тим да Влада РС тај дуг исплати у ратама, за 6 година.

– То није баш уобичајен начин финансирања јавних инвестиција – закључује Миљевић.

Коментари 0
Повезане вијести
Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу! Трошкови транспорта велика брига родитеља - Помозимо Милошу!
Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО) Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву У недјељу привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
Најчитаније
  • Владо Шипчић – посљедњи четник који је оружану борбу са комунистима водио до 1957. године
    20h 31m
    19
  • ИНТЕРВЈУ: Војислав Војо Чаркић – Легендарни прота Војо
    20h 11m
    1
  • Привремена обустава саобраћаја у Источном Сарајеву
    23h 34m
    0
  • Састанак о уређењу и одржавању гробља “Црквице”
    21h 28m
    0
  • Прослављена слава Храма Светог Василија Острошког у Источној Илиџи (ФОТО)
    22h 42m
    0