Zatvorenici u novom zatvoru štrajkovali zbog supe

26.04.2021. 09:44
5
IZVOR: nezavisne.com

Štrajkujemo glađu zbog loših uslova. Hrana je uglavnom suva, bez supe. Odbijaćemo da jedemo do ispunjenja naših zahtjeva.

Na to je Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH u svojoj žalbi ukazala grupa pritvorenika iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH u Vojkovićima, poznatije kao "bh. Alkatraz".

U godišnjem izvještaju o rezultatima aktivnosti ove institucije za 2020. godinu navodi se da su zaprimili ovu žalbu te da je rad na predmetu u toku.

- U žalbi su naveli da su zbog loših uslova u ovoj pritvorskoj jedinici počeli štrajk glađu i da će odbijati hranu do ispunjenja njihovih zahtjeva. U pritvoru se nalaze u samoizolaciji, u ćelijama provode po 22 sata, bez dnevne štampe, bez knjiga, biblioteke, bez tranzistora, bez televizora, telefonska veza s advokatom i rodbinom slabo da i funkcioniše, a u ćelijama im je zabranjeno pušenje - ističe se u izvještaju Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2020.

U žalbi su pritvorenici ukazali da navodno nisu dobijali nikakva higijenska sredstva za čišćenje ćelija, a da je hrana bila uglavnom suva, bez supe.

- Podnosioci žalbe traže da im se obezbijedi dnevna štampa i postave televizori po sobama ili da im se omogući da sami kupe televizore koje bi po izlasku ostavili ustanovi - naglašavaju ombudsmani.

Na ove navode pritvorenika su se ombudsmanima izjasnili iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH, te naveli da se odbijanje zatvorske hrane ne smatra štrajkom glađu, te da niko od pritvorenika nije izjavio da je stupio u štrajk glađu u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

- Maksimalno vrijeme koje pritvorenik provodi u ćeliji je 19 sati, a vrijeme provedeno van ćelije se sastoji od obavezna minimalna dva sata boravka na svježem vazduhu. Ostalo vrijeme van ćelije pritvorenici provode u prostorijama za zajedničke aktivnosti ili fitnes, ali najmanje u četiri navrata, u šta spada priprema i konzumacija toplih napitaka, konzumacija duvanskih proizvoda, gledanje TV programa, čitanje štampe, igranje društvenih igara - piše u izjašnjenju.

Dodali su i da pritvorenici mogu sami odlučiti da li će koristiti fitnes salu koja je opremljena trakama za trčanje, sobnim biciklom i dijelom sitnog inventara za vježbanje ili će boraviti u prostoriji za zajedničke aktivnosti.

Kako dodaju, TV uređaj je, u skladu s Pravilnikom, instaliran u prostoriji za zajedničke aktivnosti, gdje pritvorenici mogu da prate 24 različita domaća i inostrana kanala.

- Instaliranje TV uređaja u ćeliji može dozvoliti upravnik Zavoda u posebno opravdanim slučajevima. Telefonska veza funkcioniše nesmetano, pritvorenici putem instaliranih telefonskih govornica nesmetano ostvaruju telefonske kontakte na brojeve za koje posjeduju odobrenje Suda BiH - ističe se u izjašnjenju.

Zabranjena je, dodaje se, konzumacija duvanskih proizvoda pritvorenicima u sobama gdje borave. Konzumacija duvanskih proizvoda je dozvoljena na prostoru za boravak na svježem vazduhu, te na balkonu koji je u okviru prostorije za zajedničke aktivnosti pritvorenika.

Siniša Perković, v.d. direktora ovog zatvora, smatra da su žalbe pritvorenika neutemeljene. Dodao je da sarađuju s Ombudsmanom i da je on na čelu institucije koja je relativno mlada pa je bilo puno posla, ali sve ide svojim tokom. Do sada je, tvrdi, urađen "lavovski dio posla".

- Mi se držimo zakona. Kada je u pitanju TV, on spada u pogodnost i ta pogodnost im je odobrena. Međutim, oni su bili nervozni zato što je bilo premještanje iz svih ostalih zatvora na nivou BiH prema našem zatvoru i trebalo je neko vrijeme da se to organizuje - naveo je Perković u izjavi za "Nezavisne novine".

Dodao je da je i biblioteka oformljena, a da pušenje u ćelijama nije dozvoljeno jer tako zakon predviđa.

- Kada je riječ o hrani, ona je vrhunska, ali za sve to je trebalo vremena. Mi smo nova institucija. Sada imamo svoju kuhinju koja je, odgovorno tvrdim, ne dobra, nego odlična - rekao je Perković za "Nezavisne novine".

Podsjetimo, Zavod za izvršavanje kaznenih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH otvoren je 22. jula prošle godine u Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu.

Pranje veša jednom u 15 dana

U prostorijama pritvorske jedinice su instalirane ukupno četiri mašine za pranje i dvije za sušenje veša, navedeno je u izjašnjenju koje su ombudsmanima poslali iz pritvorske jedinice Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija i drugih mjera BiH.

- Pritvorenici, u skladu s unaprijed dostavljenim rasporedom termina, mogu svakih 15 dana oprati i osušiti veš i posteljinu. Za pranje veša i posteljine pritvorenicima su osigurana higijenska sredstva, a ostala dodatna sredstva mogu kupiti iz vlastitih sredstava putem kantine - ističe se u izjašnjenju.

Komentari 5
  • Generic placeholder image
    Brzi 28.04.2021. 07:54
    U kantini čujem da su visoke cijene to treba smanjiti ,da ljudi mogu kupovati.
  • Generic placeholder image
    Quintus 27.04.2021. 15:40
    ne bih se složio s komentarima. mediokriteri...
    22 sata u ćeliji, bez barem tranzistora i cigarete je brutalno. Nema to nigdje (ako je istina uopšte to što tvrde). Po tome bolje je izgleda gulagu bilo...barem izađeš da radiš...
  • Generic placeholder image
    Anonimno 26.04.2021. 11:16
    Vraćaj Goli Otok, pm!
  • Generic placeholder image
    kuduz 26.04.2021. 11:15
    Za ovakve je drustveno korisni rad, da prave zgrade i puteve da tucaju kamen...a ne kao u hotelu da imaju uslugu i da su trosak.
  • Generic placeholder image
    Www 26.04.2021. 11:07
    Hoće li možda još i maserke da im se obezbijede, nisu na godišnjem nego na izdržavanju kazni
Povezane vijesti
Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu Dječiji sajam 8. i 9. juna u Istočnom Sarajevu
Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu Večeras promocija knjige „(O)čaj u šoljici kafe“ Sandre Alek u Istočnom Sarajevu
Zatvorenike nema ko da liječi Zatvorenike nema ko da liječi
Najčitanije
  • Istočna Ilidža: Radnik firme pronevjerio veću količinu novca
    20h 49m
    0
  • Pale: Uzeo motocikl, nije dostavio rezanu građu u zamjenu
    20h 56m
    3
  • Vlasnik firme iz Novog Sada doveo zaposlene u rodno Nevesinje
    17h 38m
    1
  • Studenti sa Elektrotehničkog fakulteta pokazali su da znaju dobro i sa loptom
    12h 16m
    0
  • Kandidat za gradonačelnika ubijen na predizbornom skupu!
    12h 48m
    0