Zatvoru u Vojkovićima prijeti klizište

01.06.2023. 09:05
3
IZVOR: glassrpske.com

Klizište ugrožava Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH u Vojkovićima, zbog čega je već primljena odluka da iz budžetske rezerve bude izdvojeno pola miliona maraka za rješavanje tog problema.

Naime u odluci koja bi uskoro trebalo da se nađe na sjednici Savjeta ministara BiH predloženo je da iz budžetske rezerve bude izdvojeno 750.000 maraka za Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH.

Od toga iznosa 500.000 maraka planirano je za sanaciju klizišta, a preostalih 250.000 za izgradnju druge osmatračnice.

- Izdvajanjem tog novca bio bi riješen problem klizišta u krugu Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, kojim je usljed stalnog slijeganja tla znatno ugrožena stabilnost izgrađenih objekata. S ciljem podizanja nivoa bezbjednosti potrebno je osigurati i dodatni novac za izgradnju druge osmatračnice sa zadnje strane zatvora - navedeno je u prijedlogu odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH za 2023. godinu.

Direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH Siniša Perković rekao je da problem klizišta prisutan još od kada je počeo da radi zatvor.

- Taj problem je posebno izražen u vrijeme padavina. Prema procjenama potrebno nam je oko pola miliona maraka i time bismo otklonili problem klizišta sa gornje strane zatvora. Urađena je i studija i geodetsko istraživanje tla, tako da samo čekamo novac da otpočnemo sa rješavanjem tog problema koji je prisutan još od avgusta 2020. godine od kada je zatvor prvi put otvorio svoja vrata i počeo da radi - rekao je "Glasu" Perković.

Naglasio je da ne zna da li će predviđenih 250.000 maraka biti dovoljno za izgradnju osmatračnice.

- Imamo i mi dio novca za te namjene. Uradićemo jednu fazu kada je riječ o izgradnji osmatračnice ove godine, drugu iduće i time bi trebalo da i tu investiciju zaokružimo. Osmatračnice su ozbiljni projekti sa visokosofisticiranom opremom - rekao je Perković i dodao da je Zavod u Vojkovićima bio jedini u svijetu koji nije imao osmatračnice.

Kamen temeljac za ovaj zatvor postavljen je 2006, a prvi rok za završetak bio je dvije godine kasnije. Ipak zvanično je otvoren tek nakon 14 godina. Zatvorski kompleks na 24.000 kvadrata čini deset objekata, od kojih je dio rezervisan za pritvorenike i zatvorenike koje je osudio Sud BiH.

Svaka ćelija, prema ranijim podacima, ima površinu 12 kvadratnih metara, a vrijednost projekta je procijenjena na 40 miliona evra. Najveći donator je bila Evropska unija, sa uloženih više od deset miliona evra, a dio je finansiran i iz budžeta BiH.

Video-nadzor

Zatvorenici u zatvoru u Vojkovićima, koji su mediji nazivali čak i "BH Alkatraz" imaju na raspolaganju dnevni boravak koji je dovoljno veliki i u kojem se nalazi i TV. Zavod ima kontrolnu sobu iz koje se, prema ranijim pisanjima, upravlja video-nadzorom sa 218 kamera.

Piše: Marijana Miljić Bjelovuk

Komentari 3
 • Generic placeholder image
  Krcko 01.06.2023. 23:02
  U dobra domaćina kuća ne tone. Ako su loše temelji urađeni, a dobro plaćeni stručnjaci nisu ispitali teren onda je sve promašaj od samog početka. Eto upravnik zatvora kaže da čim je zatvor pušten u rad, objekti su počeli da tonu. Za te promašaje i velike pare neko od odgvornih bi trebao da zalegne u tom zatvoru što ga je pravio.
 • Generic placeholder image
  U zatvoru s njima 01.06.2023. 18:14
  Pu!
  Centralni zatvor napravljen prije 150 godina, još nikad niko eksera nije zakuc'o od tada. Bez betonara, mašina, kompijuterskog projektovanja... . Milion robijaša prošlo kroz njega.
  Šta se čeka?
  Naručioca, projektante, izvođače, nadzor... sve u Naklon i to taj dio što klizi!
 • Generic placeholder image
  Anonimno 01.06.2023. 12:24
  Ma da izvinite
  I izrazicu se
  Koga zajebavate vise
  Jel moguce da opet ide po ledjima naroda
  Pa gdje su ti strucnjaci Koji su mogli ocijeniti nagib rastresitost itd itd
  Ma dosta stvarno
Povezane vijesti
Akcija dobrovoljnog davanja krvi 3. jula u Istočnom Novom Sarajevu Akcija dobrovoljnog davanja krvi 3. jula u Istočnom Novom Sarajevu
U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak U Istočnom Sarajevu rođen jedan dječak
U četiri srednje škole na području grada Istočno Sarajevo planiran upis 668 učenika U četiri srednje škole na području grada Istočno Sarajevo planiran upis 668 učenika
Najčitanije
 • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
  5h 54m
  6
 • Prevrnuo se ringišpil, ima povrijeđenih
  18h 5m
  0
 • Zbrinuta četiri djeteta povrijeđena u prevrtanju ringišpila
  17h 20m
  2
 • Pokrenuta istraga protiv stranke Rame Isaka
  17h 58m
  6
 • Uhapšeno lice koje je upravljalo ringišpilom
  4h 31m
  0