Затвору у Војковићима пријети клизиште

01.06.2023. 09:05
3
ИЗВОР: glassrpske.com

Клизиште угрожава Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима, због чега је већ примљена одлука да из буџетске резерве буде издвојено пола милиона марака за рјешавање тог проблема.

Наиме у одлуци која би ускоро требало да се нађе на сједници Савјета министара БиХ предложено је да из буџетске резерве буде издвојено 750.000 марака за Завод за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ.

Од тога износа 500.000 марака планирано је за санацију клизишта, а преосталих 250.000 за изградњу друге осматрачнице.

- Издвајањем тог новца био би ријешен проблем клизишта у кругу Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, којим је усљед сталног слијегања тла знатно угрожена стабилност изграђених објеката. С циљем подизања нивоа безбједности потребно је осигурати и додатни новац за изградњу друге осматрачнице са задње стране затвора - наведено је у приједлогу одлуке о одобравању средстава текуће резерве буџета институција БиХ за 2023. годину.

Директор Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ Синиша Перковић рекао је да проблем клизишта присутан још од када је почео да ради затвор.

- Тај проблем је посебно изражен у вријеме падавина. Према процјенама потребно нам је око пола милиона марака и тиме бисмо отклонили проблем клизишта са горње стране затвора. Урађена је и студија и геодетско истраживање тла, тако да само чекамо новац да отпочнемо са рјешавањем тог проблема који је присутан још од августа 2020. године од када је затвор први пут отворио своја врата и почео да ради - рекао је "Гласу" Перковић.

Нагласио је да не зна да ли ће предвиђених 250.000 марака бити довољно за изградњу осматрачнице.

- Имамо и ми дио новца за те намјене. Урадићемо једну фазу када је ријеч о изградњи осматрачнице ове године, другу идуће и тиме би требало да и ту инвестицију заокружимо. Осматрачнице су озбиљни пројекти са високософистицираном опремом - рекао је Перковић и додао да је Завод у Војковићима био једини у свијету који није имао осматрачнице.

Камен темељац за овај затвор постављен је 2006, а први рок за завршетак био је двије године касније. Ипак званично је отворен тек након 14 година. Затворски комплекс на 24.000 квадрата чини десет објеката, од којих је дио резервисан за притворенике и затворенике које је осудио Суд БиХ.

Свака ћелија, према ранијим подацима, има површину 12 квадратних метара, а вриједност пројекта је процијењена на 40 милиона евра. Највећи донатор је била Европска унија, са уложених више од десет милиона евра, а дио је финансиран и из буџета БиХ.

Видео-надзор

Затвореници у затвору у Војковићима, који су медији називали чак и "БХ Алкатраз" имају на располагању дневни боравак који је довољно велики и у којем се налази и ТВ. Завод има контролну собу из које се, према ранијим писањима, управља видео-надзором са 218 камера.

Пише: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 3
 • Generic placeholder image
  Krcko 01.06.2023. 23:02
  U dobra domaćina kuća ne tone. Ako su loše temelji urađeni, a dobro plaćeni stručnjaci nisu ispitali teren onda je sve promašaj od samog početka. Eto upravnik zatvora kaže da čim je zatvor pušten u rad, objekti su počeli da tonu. Za te promašaje i velike pare neko od odgvornih bi trebao da zalegne u tom zatvoru što ga je pravio.
 • Generic placeholder image
  U zatvoru s njima 01.06.2023. 18:14
  Pu!
  Centralni zatvor napravljen prije 150 godina, još nikad niko eksera nije zakuc'o od tada. Bez betonara, mašina, kompijuterskog projektovanja... . Milion robijaša prošlo kroz njega.
  Šta se čeka?
  Naručioca, projektante, izvođače, nadzor... sve u Naklon i to taj dio što klizi!
 • Generic placeholder image
  Anonimno 01.06.2023. 12:24
  Ma da izvinite
  I izrazicu se
  Koga zajebavate vise
  Jel moguce da opet ide po ledjima naroda
  Pa gdje su ti strucnjaci Koji su mogli ocijeniti nagib rastresitost itd itd
  Ma dosta stvarno
Повезане вијести
Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО) Промовисано 20 дипломираних музичара и 11 мастера музичке умјетности (ФОТО)
Одличан одзив акцији добровољног даривања крви Одличан одзив акцији добровољног даривања крви
У Источном Сарајеву ухапшен Авганистанац по Интерполовој потјерници У Источном Сарајеву ухапшен Авганистанац по Интерполовој потјерници
Најчитаније
 • Миланко Цицовић - не упрља срце мржњом, а показа чојство и јунаштво
  11h 29m
  2
 • Опљачкан манастир Острог, идентификована осумњичена
  9h 32m
  0
 • Лице тешко повријеђено приликом слијетања возила са коловоза на путу Подроманија-Рогатица
  15h 48m
  0
 • Дејан Којић кандидат ДЕМОС-а за начелника општине Пале
  10h 19m
  2
 • Крађа бицикала у Источној Илиџи
  15h 41m
  1