Zbog neizdavanja fiskalnih računa naplaćeno preko 2 miliona KM kazni

20.01.2020. 19:56
0
IZVOR: ATV

Dva miliona 365 000 KM. Toliko su iznosile kazne poslodavcima za neizdavanje fiskalnih računa prošle godine. Inspektori Poreske uprave kažanjavali su po novim pravilima i kaznama, koje se kreću i do 16.000 KM po prekršaju. U kontrolu su otišli čak 3.654 puta, a u 1.600 slučajeva su utvrđene nepravilnosti. 

- Privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti izrečena je u 371 slučaju u periodu od od 15 do 30 dana. Kazne su izmjenama Zakona o fiskalnim kasama povećane s tim što je ostavljena mogućnost u roku od 72 dana ako se ispalti taj iznos da se ne izriče privremena mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 15 do 30 dana - kaže direktor poreske uprave Republike Srpske, Goran Maričić.

Najveći broj kontrola izvršili su inspektori u Banjaluci, s obzirom da se radi o najvećem gradu u Srpskoj. Utvđeno je 400 nepravilnosti, a zatvoreno je 104 objekta. Iz Unije udruženja poslodavaca kažu da je najvažnije da se Srpska izbori sa sivom ekonomijom. Nadu polažu u novi sistem fiskalizacije po kojem bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom računu pojedinačno u vrijeme kada se on plaća. Sada ti podaci stižu zbirno i tek na kraju dana. 

- Nadamo se da će Vlada kroz novi fiskalni sistem koji planira nabaviti u toku ove godine i kroz pojačanje aktivnosti Poreske uprave i Inspektorata napraviti bolji rezultat s obzirom da je 50 odsto neispravnih kontrola stvarno previše - kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.
OFF

Ugostitelji sa kojima smo razgovarali su oprezni. Više im se, kažu, isplati da izdaju fiskalni račun, nego da plaćaju kaznu.. 

- Mi izdajemo stalno fiskalne račune. Susretali smo se, inspektori rade svoj posao korektno, kontrole su obavljali i mogu da kažem da podržavamo tu kampanju i borbu protiv sive ekonomije - kaže Aleksandar Topić, kafe bar "Zenit".

- Tu su, rade svoj posao. Bili su ovdje nekoliko puta. Uglavnom kontrole. Mi izdajemo račune i borimo se protiv sive ekonomije - kaže Mirko Ožegović, roštiljnica "Strahinja".

Maksimalna kazna za pravna lica je 16.000 KM, dok minimalna iznosi 8.000 KM. Kada su preduzetnici u pitanju, kazne iznose od 4.000 do 8.000 KM, dok će se odgovorno lice u pravnom licu kažnjavati u iznosu od dvije do četiri hiljade maraka. Ako se kazna ne plati na vrijeme, tačnije u roku od tri dana, poslovni objekat će biti zatvoren na mjesec dana. U slučaju da se isti prekršaj ponovi u toku godinu dana, kazna je duplo veća i u novcu i u broju dana zabrane rada.

Komentari 0
Povezane vijesti
Otkriva imena uhapšenih inspektora Poreske uprave Srpske Otkriva imena uhapšenih inspektora Poreske uprave Srpske
U ratama vraćaju dug težak 374,66 miliona U ratama vraćaju dug težak 374,66 miliona
Inspekcija u pojačanoj kontroli prometa preko fiskalnih kasa, izrečeno 543.000 KM kazni Inspekcija u pojačanoj kontroli prometa preko fiskalnih kasa, izrečeno 543.000 KM kazni
Najčitanije
  • Sjećanje na Ognjena Kuljanina
    20h 6m
    0
  • Desanka Maksimović: Književna vila pjesnikinja duše
    21h 39m
    0
  • Priča o Siniši i božijem čudu
    18h 5m
    1
  • Na "Viberu" aktuelna zloupotreba broja telefona
    20h 18m
    0
  • Partizan mijenja ime!
    10h 47m
    3