Због неиздавања фискалних рачуна наплаћено преко 2 милиона КМ казни

20.01.2020. 19:56
0
ИЗВОР: ATV

Два милиона 365 000 КМ. Толико су износиле казне послодавцима за неиздавање фискалних рачуна прошле године. Инспектори Пореске управе кажањавали су по новим правилима и казнама, које се крећу и до 16.000 КМ по прекршају. У контролу су отишли чак 3.654 пута, а у 1.600 случајева су утврђене неправилности. 

- Привремена мјера забране обављања дјелатности изречена је у 371 случају у периоду од од 15 до 30 дана. Казне су измјенама Закона о фискалним касама повећане с тим што је остављена могућност у року од 72 дана ако се испалти тај износ да се не изриче привремена мјера забране обављања дјелатности у периоду од 15 до 30 дана - каже директор пореске управе Републике Српске, Горан Маричић.

Највећи број контрола извршили су инспектори у Бањалуци, с обзиром да се ради о највећем граду у Српској. Утвђено је 400 неправилности, а затворено је 104 објекта. Из Уније удружења послодаваца кажу да је најважније да се Српска избори са сивом економијом. Наду полажу у нови систем фискализације по којем би Пореска управа добијала податке о сваком рачуну појединачно у вријеме када се он плаћа. Сада ти подаци стижу збирно и тек на крају дана. 

- Надамо се да ће Влада кроз нови фискални систем који планира набавити у току ове године и кроз појачање активности Пореске управе и Инспектората направити бољи резултат с обзиром да је 50 одсто неисправних контрола стварно превише - каже Саша Тривић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.
ОФФ

Угоститељи са којима смо разговарали су опрезни. Више им се, кажу, исплати да издају фискални рачун, него да плаћају казну.. 

- Ми издајемо стално фискалне рачуне. Сусретали смо се, инспектори раде свој посао коректно, контроле су обављали и могу да кажем да подржавамо ту кампању и борбу против сиве економије - каже Александар Топић, кафе бар "Зенит".

- Ту су, раде свој посао. Били су овдје неколико пута. Углавном контроле. Ми издајемо рачуне и боримо се против сиве економије - каже Мирко Ожеговић, роштиљница "Страхиња".

Максимална казна за правна лица је 16.000 КМ, док минимална износи 8.000 КМ. Када су предузетници у питању, казне износе од 4.000 до 8.000 КМ, док ће се одговорно лице у правном лицу кажњавати у износу од двије до четири хиљаде марака. Ако се казна не плати на вријеме, тачније у року од три дана, пословни објекат ће бити затворен на мјесец дана. У случају да се исти прекршај понови у току годину дана, казна је дупло већа и у новцу и у броју дана забране рада.

Коментари 0
Повезане вијести
Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске Открива имена ухапшених инспектора Пореске управе Српске
У ратама враћају дуг тежак 374,66 милиона У ратама враћају дуг тежак 374,66 милиона
Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни Инспекција у појачаној контроли промета преко фискалних каса, изречено 543.000 КМ казни
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    2h 9m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    22h 18m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    23h 23m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    53m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    17h 6m
    0