Žene češće smrtno stradaju u saobraćaju

20.12.2022. 19:28
0
IZVOR: srpskainfo.com

Posljedice saobraćajne nesreće su daleko smrtonosnije za žene nego za muškarce. Dio problema leži u tome što se u bezbjednosnim testovima koje sprovode proizvođači automobila rijetko koriste lutke izrađene po uzoru na prosječno žensko tijelo. Nova lutka za testiranje sudara može pomoći u spasavanju života.

Prema Inicijativi „Veriti nau“ , sa sjedištem Sjedinjenim Državama, koja promoviše rodnu ravnopravnost u pogledu bezbjednosnih mjera u vozilima, podaci govore da je 73 odsto veća vjerovatnoća da žene budu povrijeđene a 17 odsto da će smrtno stradati – u saobraćajnoj nesreći.

Početkom godine, istraživanje sprovedeno na 70.000 nastradalih koji su bili zarobljeni u automobilu poslije saobraćajnog udesa, pokazalo je da su se žene češće nalazile u ovoj situaciji nego muškarci.

Lutke koje proizvođači automobila koriste u bezbjednosnim testovima propisanim zakonskom regulativom su samo „muške“ lutke.

Šveđanka Astrid Linder, inženjer i direktor istraživanja bezbjednosti saobraćaja u Švedskom nacionalnom institutu za istraživanje saobraćaja i transporta, odlučna je da to popravi.

Radeći sa timom inženjera, Linder je napravila „žensku“ lutku i koristi je za testiranje lakših sudara koji su posljedica slabijeg udara u zadnji dio vozila.

Žene imaju više povreda kičme i kukova, što je sasvim logično jer žene imaju šire kukove, šire karlice i sjede bliže volanu kako bi ga držale i dohvatile pedale – objašnjava inženjerka.

Modeli se projektuju u računaru i testiraju koristeći softver za virtuelnu simulaciju sudara i, ukoliko se pokaže kao dobar, pravi se fizički model koji se koristi u testovima, prenosi „Glas Srpske“. 

U Evropskoj uniji, navodi Linderova, regulatorni okviri zahtevaju da u procijeni bezbednosti treba koristiti model prosječnog muškarca.

- U Sjedinjenim Državama, ženska lutka Hibrid-III 5F je odobrena za testiranje, ali odražava samo pet odsto američkih žena. Lakši je od prosječne 12-godišnje djevojčice i ne koristi se za testove sudara na sjedištu vozača već samo na sjedištima suvozača. Proizvođači automobila pak tvrde da rade u skladu sa zadatim standardima. Prototip nove lutke treba da pokaže da imamo potrebne podatke da napravimo i ‘prosječnu ženu’, na isti način kao što smo već dugo pravili modele ‘prosječnog muškarca’. Nadamo se da će projekat biti široko prihvaćen i da ćemo u bliskoj budućnosti imati situaciju da će bezbjednost vozila biti podjednako procenjena za oba djela stanovništva. Ali mora se početi sa zakonom. Kada premostimo taj jaz, tada ćemo dobiti zamah da se krene naprijed – naglašava Astrid Linder u intervjuu za „Si-En-En“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Svaki osmi uvezeni auto u BiH je nov Svaki osmi uvezeni auto u BiH je nov
Nijemac divljao u Srbiji, vozio 225 na sat! Nijemac divljao u Srbiji, vozio 225 na sat!
Ostao bez auta zbog duga od 11.000 KM Ostao bez auta zbog duga od 11.000 KM
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    14h 22m
    9
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    14h 36m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    14h 28m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 53m
    0
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    5h 17m
    0