Жене чешће смртно страдају у саобраћају

20.12.2022. 19:28
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Посљедице саобраћајне несреће су далеко смртоносније за жене него за мушкарце. Дио проблема лежи у томе што се у безбједносним тестовима које спроводе произвођачи аутомобила ријетко користе лутке израђене по узору на просјечно женско тијело. Нова лутка за тестирање судара може помоћи у спасавању живота.

Према Иницијативи „Верити нау“ , са сједиштем Сједињеним Државама, која промовише родну равноправност у погледу безбједносних мјера у возилима, подаци говоре да је 73 одсто већа вјероватноћа да жене буду повријеђене а 17 одсто да ће смртно страдати – у саобраћајној несрећи.

Почетком године, истраживање спроведено на 70.000 настрадалих који су били заробљени у аутомобилу послије саобраћајног удеса, показало је да су се жене чешће налазиле у овој ситуацији него мушкарци.

Лутке које произвођачи аутомобила користе у безбједносним тестовима прописаним законском регулативом су само „мушке“ лутке.

Швеђанка Астрид Линдер, инжењер и директор истраживања безбједности саобраћаја у Шведском националном институту за истраживање саобраћаја и транспорта, одлучна је да то поправи.

Радећи са тимом инжењера, Линдер је направила „женску“ лутку и користи је за тестирање лакших судара који су посљедица слабијег удара у задњи дио возила.

Жене имају више повреда кичме и кукова, што је сасвим логично јер жене имају шире кукове, шире карлице и сједе ближе волану како би га држале и дохватиле педале – објашњава инжењерка.

Модели се пројектују у рачунару и тестирају користећи софтвер за виртуелну симулацију судара и, уколико се покаже као добар, прави се физички модел који се користи у тестовима, преноси „Глас Српске“. 

У Европској унији, наводи Линдерова, регулаторни оквири захтевају да у процијени безбедности треба користити модел просјечног мушкарца.

- У Сједињеним Државама, женска лутка Хибрид-ИИИ 5Ф је одобрена за тестирање, али одражава само пет одсто америчких жена. Лакши је од просјечне 12-годишње дјевојчице и не користи се за тестове судара на сједишту возача већ само на сједиштима сувозача. Произвођачи аутомобила пак тврде да раде у складу са задатим стандардима. Прототип нове лутке треба да покаже да имамо потребне податке да направимо и ‘просјечну жену’, на исти начин као што смо већ дуго правили моделе ‘просјечног мушкарца’. Надамо се да ће пројекат бити широко прихваћен и да ћемо у блиској будућности имати ситуацију да ће безбједност возила бити подједнако процењена за оба дјела становништва. Али мора се почети са законом. Када премостимо тај јаз, тада ћемо добити замах да се крене напријед – наглашава Астрид Линдер у интервјуу за „Си-Ен-Ен“.

Коментари 0
Повезане вијести
Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов Сваки осми увезени ауто у БиХ је нов
Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат! Нијемац дивљао у Србији, возио 225 на сат!
Остао без аута због дуга од 11.000 КМ Остао без аута због дуга од 11.000 КМ
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 30m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 0m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 27m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 41m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    22h 23m
    0