Žene čine više od polovine od ukupnog broja ubijenih

08.11.2023. 15:58
0
IZVOR: srna.rs

U Republici Srpskoj u proteklih pet godina ubijeno je 17 žena, a više od 50 odsto od ukupnog broja ubijenih lica su žene koje su usmrtili njihovi sadašnji ili bivši partneri, odnosno supružnici, istaknuto je na današnjoj konferenciji "Kako spriječiti femicid" u organizaciji Džender centra Srpske.

Direktor Džender centra Mirjana Lukač istakla je da je sve veći broj žena koje su ubili supružnici, bivši partneri i ostali članovi porodice.

Lukačeva je podsjetila da je definicija femicida unesena u Nacrt zakona o zaštiti od nasilja u porodici i nasilja prema ženama u Republici Srpskoj.

- Prema Krivičnom zakoniku Srpske, kazne za teško ubistvo su od 10 do 25 godina. Došlo je vrijeme da se sankcije koje postoje u zakonu instrumentalizuju i da se kazne nasilnici - rekla je Lukačeva novinarima u Banjaluci.

Predstavnik UN vomen misije u BiH Džo En Bišop ukazala je da je femicid problem sa kojim se suočavaju sve zemlje u svijetu i kao ilustraciju navela da na svakih pet časova jednu ženu ubije njen partner.

- Prema podacima za 2021. godinu, 45.000 žena i djevojaka u svijetu ubili su intimni partneri. To znači da na svakih pet časova jednu ženu ili djevojku ubije njen partner - navela je Bišopova.

Ona je ocijenila da jačanje zakonodastva predstavlja efikasan način borbe i sprečavanja femicida.

Prema njenim riječima, Vlada, ministarstva i Džender centar u Republici Srpskoj rade efikasno na izmjenama i dopunama relevantnih zakona kako bi ojačali borbu i sprečavanje nasilja nad ženama.

- Republika Srpska je preuzela vodeću ulogu s obzirom na činjenicu da sprovodi veoma napredne reforme u ovoj oblasti, a sve kako bi postigla snažnu usklađenost sa Istanbulskom konvencijom - naglasila je Bišopova, te dodala da oni koji su počinioci trebaju odgovarati u potpunosti i da im se izreknu odgovarajuće sankcije.

Specijalni pedagog u Centru za socijalni rad Derventa Marija Mrđa kaže da je nasilje u porodici sve češće u društvu, kao i da se centri za socijalni rad danas suočavaju sa velikim brojem izazova i poteškoća.

Mrđa je podsjetila da se, kada je riječ o nasilju u porodici, prate zakonski propisi, što podrazumijeva prijavu centrima za socijalni rad i policiju, uz pružanje sigurnosti samoj žrtvi.

- U Dereventi se 2021. godine desio slučaj femicida, kada je muškarac ubio ženu i bilo je suđenje, a radilo se o čovjeku sa određenim psihičkim poteškoćama. Dobio je zatvorsku kaznu - istakla je Mrđa, naglasivši da je neophodno i da se ohrabre same žrtve da prijave nasilje.

Učesnici današnje konferenciji su i predstavnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka i Ministartsva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te banjalučkog Fakulteta političkih nauka.

Komentari 0
Povezane vijesti
Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
Grad bogatiji za dječaka Grad bogatiji za dječaka
Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu Traže veće plate za prosvjetare, kulturnjake i radnike u pravosuđu
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 28m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 42m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 34m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    15h 59m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 49m
    0