Жене чине више од половине од укупног броја убијених

08.11.2023. 15:58
0
ИЗВОР: srna.rs

У Републици Српској у протеклих пет година убијено је 17 жена, а више од 50 одсто од укупног броја убијених лица су жене које су усмртили њихови садашњи или бивши партнери, односно супружници, истакнуто је на данашњој конференцији "Како спријечити фемицид" у организацији Џендер центра Српске.

Директор Џендер центра Мирјана Лукач истакла је да је све већи број жена које су убили супружници, бивши партнери и остали чланови породице.

Лукачева је подсјетила да је дефиниција фемицида унесена у Нацрт закона о заштити од насиља у породици и насиља према женама у Републици Српској.

- Према Кривичном законику Српске, казне за тешко убиство су од 10 до 25 година. Дошло је вријеме да се санкције које постоје у закону инструментализују и да се казне насилници - рекла је Лукачева новинарима у Бањалуци.

Представник УН вомен мисије у БиХ Џо Ен Бишоп указала је да је фемицид проблем са којим се суочавају све земље у свијету и као илустрацију навела да на сваких пет часова једну жену убије њен партнер.

- Према подацима за 2021. годину, 45.000 жена и дјевојака у свијету убили су интимни партнери. То значи да на сваких пет часова једну жену или дјевојку убије њен партнер - навела је Бишопова.

Она је оцијенила да јачање законодаства представља ефикасан начин борбе и спречавања фемицида.

Према њеним ријечима, Влада, министарства и Џендер центар у Републици Српској раде ефикасно на измјенама и допунама релевантних закона како би ојачали борбу и спречавање насиља над женама.

- Република Српска је преузела водећу улогу с обзиром на чињеницу да спроводи веома напредне реформе у овој области, а све како би постигла снажну усклађеност са Истанбулском конвенцијом - нагласила је Бишопова, те додала да они који су починиоци требају одговарати у потпуности и да им се изрекну одговарајуће санкције.

Специјални педагог у Центру за социјални рад Дервента Марија Мрђа каже да је насиље у породици све чешће у друштву, као и да се центри за социјални рад данас суочавају са великим бројем изазова и потешкоћа.

Мрђа је подсјетила да се, када је ријеч о насиљу у породици, прате законски прописи, што подразумијева пријаву центрима за социјални рад и полицију, уз пружање сигурности самој жртви.

- У Деревенти се 2021. године десио случај фемицида, када је мушкарац убио жену и било је суђење, а радило се о човјеку са одређеним психичким потешкоћама. Добио је затворску казну - истакла је Мрђа, нагласивши да је неопходно и да се охрабре саме жртве да пријаве насиље.

Учесници данашње конференцији су и представници Окружног јавног тужилаштва Бањалука и Министартсва унутрашњих послова Републике Српске, те бањалучког Факултета политичких наука.

Коментари 0
Повезане вијести
У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми У Хрватској у многим ситуацијама једу јефтиније него ми
Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    13h 5m
    12
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    12h 1m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    12h 5m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    8h 58m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    10h 55m
    0