Zločin u Goraždevcu 21 godinu bez kazne

13.08.2024. 11:33
0
IZVOR: srna.rs

Činjenica da monstruozni teroristički akt ubistva srpske djece na rijeci Bistrici u Goraždevcu 21 godinu nije dobio sudski epilog ostaje neizbrisiva mrlja na obrazu međunarodnih misija čiji je osnovni zadatak bio uspostavljanje vladavine prava i zakona na poslijeratnom Kosovu i Metohiji, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Iz Kancelarije naglašavaju da je, zatvaranjem istrage o stradanju srpske djece, ali i mnogih drugih Srba na Kosovu i Metohiji, učinjen grijeh protiv čovječnosti, a da je demokratski svijet bez stida kapitulirao pred ideologijom mržnje i terorizmom.

- Deca koja su ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici simbol su stradanja srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u godinama nakon dolaska međunarodnih snaga u našu južnu pokrajinu. Oni su ujedno i žrtve sulude ideologije mržnje usmerene prema celom srpskom narodu, njegovom trajanju, istoriji i kulturi na teritoriji Kosova i Metohije i, nažalost, ta ideologija do danas nije napuštena i ima brojne pristalice i političke sponzore u Prištini - navedeno je u saopštenju.

Iz Kancelarije Vlade Srbije poručeno je da počinioci ovog zločina, kao i ubice žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa "Niš ekspresa" kod Podujeva moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da vrijeme ideologija mržnje i zla mora ostati zauvijek u prošlosti.

Iz Kancelarije su istakli da Srbi u Goraždevcu, uprkos tragičnom gubitku i svakodnevnim pritiscima, opstaju na svojoj zemlji čuvajući grobove svoje stradale djece i predaka i trag srpskog postojanja u Metohiji.

- Država Srbija će nastaviti da im pomaže svim raspoloživim sredstvima da opstanu na svojim ognjištima i da očuvaju srpsko ime koje na kosmetskoj zemlji u kontinuitetu postoji vekovima, što niko izbrisati ne može - naglasili su iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Danas se navršava 21 godina od zločina na rijeci Bistrici u Goraždevcu, kada su do danas nepoznati napadači iz automatskog oružja ubili srpsku djecu na improvizovanom kupalištu udaljenom oko 300 metara od centra ovog najvećeg srpskog sela u opštini Peć.

U oružanom napadu na grupu srpske djece koja su se kupala u rijeci Bistrici 13. avgusta 2003. godine ubijeni su Pantelija Dakić /12/ i Ivan Jovović /19/, dok su teško ranjeni Đorđe Ugrenović /20/, Bogdan Bukumirić /14/, Marko Bogićević /12/ i Dragana Srbljak /13/.

Ni 21 godinu kasnije ne zna se ko je počinio ovaj monstruozni zločin. Euleks je prije više od 10 godina prekinuo istragu zbog, kako su naveli, nedostatka dokaza.

Ubistvo srpske djece na rijeci Bistrici smatra se jednim od četiri najveća zločina nad Srbima od 1999. godine i dolaska međunarodne misije na Kosovu i Metohiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Ni poslije 31 godinu nema odgovornih za ubistva sedam srpskih civila u Mirlović polju Ni poslije 31 godinu nema odgovornih za ubistva sedam srpskih civila u Mirlović polju
Srpska d‌jeca nakon više od 20 godina uče na maternjem jeziku Srpska d‌jeca nakon više od 20 godina uče na maternjem jeziku
Napadnuta Srpska djeca u Mostaru, povratničko selo oblijepljeno kukastim krstovima Napadnuta Srpska djeca u Mostaru, povratničko selo oblijepljeno kukastim krstovima
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 9m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 51m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 19m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 40m
    1
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 49m
    0