Злочин у Гораждевцу 21 годину без казне

13.08.2024. 11:33
0
ИЗВОР: srna.rs

Чињеница да монструозни терористички акт убиства српске дјеце на ријеци Бистрици у Гораждевцу 21 годину није добио судски епилог остаје неизбрисива мрља на образу међународних мисија чији је основни задатак био успостављање владавине права и закона на послијератном Косову и Метохији, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Из Канцеларије наглашавају да је, затварањем истраге о страдању српске дјеце, али и многих других Срба на Косову и Метохији, учињен гријех против човјечности, а да је демократски свијет без стида капитулирао пред идеологијом мржње и тероризмом.

- Деца која су убијена и рањена док су се купала у Бистрици симбол су страдања српског народа на Косову и Метохији у годинама након доласка међународних снага у нашу јужну покрајину. Они су уједно и жртве сулуде идеологије мржње усмерене према целом српском народу, његовом трајању, историји и култури на територији Косова и Метохије и, нажалост, та идеологија до данас није напуштена и има бројне присталице и политичке спонзоре у Приштини - наведено је у саопштењу.

Из Канцеларије Владе Србије поручено је да починиоци овог злочина, као и убице жетелаца у Старом Грацку, породице Столић у Обилићу и путника аутобуса "Ниш експреса" код Подујева морају бити кажњени у име правде, али и као доказ да вријеме идеологија мржње и зла мора остати заувијек у прошлости.

Из Канцеларије су истакли да Срби у Гораждевцу, упркос трагичном губитку и свакодневним притисцима, опстају на својој земљи чувајући гробове своје страдале дјеце и предака и траг српског постојања у Метохији.

- Држава Србија ће наставити да им помаже свим расположивим средствима да опстану на својим огњиштима и да очувају српско име које на косметској земљи у континуитету постоји вековима, што нико избрисати не може - нагласили су из Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.

Данас се навршава 21 година од злочина на ријеци Бистрици у Гораждевцу, када су до данас непознати нападачи из аутоматског оружја убили српску дјецу на импровизованом купалишту удаљеном око 300 метара од центра овог највећег српског села у општини Пећ.

У оружаном нападу на групу српске дјеце која су се купала у ријеци Бистрици 13. августа 2003. године убијени су Пантелија Дакић /12/ и Иван Јововић /19/, док су тешко рањени Ђорђе Угреновић /20/, Богдан Букумирић /14/, Марко Богићевић /12/ и Драгана Србљак /13/.

Ни 21 годину касније не зна се ко је починио овај монструозни злочин. Еулекс је прије више од 10 година прекинуо истрагу због, како су навели, недостатка доказа.

Убиство српске дјеце на ријеци Бистрици сматра се једним од четири највећа злочина над Србима од 1999. године и доласка међународне мисије на Косову и Метохији.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни послије 31 годину нема одговорних за убиства седам српских цивила у Мирловић пољу Ни послије 31 годину нема одговорних за убиства седам српских цивила у Мирловић пољу
Српска д‌јеца након више од 20 година уче на матерњем језику Српска д‌јеца након више од 20 година уче на матерњем језику
Нападнута Српска дјеца у Мостару, повратничко село облијепљено кукастим крстовима Нападнута Српска дјеца у Мостару, повратничко село облијепљено кукастим крстовима
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 8m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 50m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 18m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 39m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 48m
    0