Značaj kreiranja dobre upisne politike na primjeru SŠC “27. januar” Rogatica

07.12.2021. 18:45
1
IZVOR: Katera

Načelnik opštine Rogatica Milorada Jagodića, njegovi saradnici, direktor SŠC “27. januar” Žakline Lelek i predsjednik školskog odbora Mladena Lakića danas su održali sastanak, s ciljem blagovremenog definisanja upisne politike za narednu školsku godinu, s obzirom na određene zakonske rokove.

Dogovoreno je da će određene pozitivne prakse biti nastavljene, ali da će se prvenstveno uvažiti mišljenja učenika koji završavaju osnovnu školu i njihovih roditelja, što će biti utvrđeno anketom u narednom periodu. Svi odgovorni daće maksimalan doprinos kako bi ponuđena zanimanja bila u skladu sa trendovima na tržištu rada.

Skoro tri decenije u Srednjoškolskom centru “27. januar” Rogatica preovladavali su obrazovni smjerovi “gimnazija” i “ekonomski tehničar”. Kontinuiranim stvaranjem ovih kadrova došlo je do prezasićenja na tržištu rada, pa je došlo do opšteg zaključka da je potrebno uvesti i neke druge smjerove.

Prvi koraci napravljeni su 2018. godine kada su uprava srednje škole i Opština Rogatica stvorili uslove za uvođenje novih zanimanja “električar” i “agro-turistički tehničar”. Nakon toga uvedena su i zanimanja “carinski tehničar” i “poslovno-informatički tehničar”. U kratkom roku pokazala se značajna opravdanost takve upisne politike. Učenicima su otvorene nove mogućnosti na tržištu rada, a nova zanimanja su privukla i određen broj učenika iz opština regije, saopšteno je iz ove opštine.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Pazok 08.12.2021. 00:21
    Zna ovaj Jagodic sta radi...
Povezane vijesti
Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici Ujić oslobođen optužbe za zločine u Rogatici
Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić Pomoć drugima životna misija Rogatičanke Dragane Delić
Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči Prekid električne energije u Istočnom Novom Sarajevu, Rogatici i Foči
Najčitanije
  • Žena pobijedila pet karcinoma i živi bez 11 organa
    23h 20m
    2
  • Episkop Nikolaj Velimirović na današnji dan proglašen svetim
    8h 53m
    0
  • Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
    23h 30m
    2
  • Na današnji dan proglašen Zakon o Vojsci Srpske
    8h 59m
    0
  • Skupština ozvaničila odbijanje Vens-Ovenovog plana
    8h 57m
    0