Zvizdalo: Osobe sa invaliditetom zaslužuju bolji položaj u društvu

07.12.2021. 17:42
1
IZVOR: Katera

Rijetkost je u društvu da jedna firma insistira da zaposli osobu sa invaliditetom, naprotiv, veliki broj osoba sa invaliditetom koji bi mogli da rade teško dolaze do zaposlenja u Republici Srpskoj.

Sreću da se zaposli u jednoj firmi za proizvodnju i prodaju ortopedskih pomagala u Istočnom Sarajevu imao je naš sugrađanin Dejan Zvizdalo iz Trnova.

Zvizdalo je tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata teško ranjen, nakon čega su mu amputirane obje noge.

Međutim, nikad nije klonuo duhom i vjerovao je u sebe i svoje mogućnosti, da će jednog dana dobiti posao i da će moći da radi, uprkos invaliditetu.

U razgovoru za portal Katera Dejan Zvizdalo ističe da je pronalazak posla i zapošljavanje osoba sa invaliditetom najveći problem za ovu populaciju u Republici Srpskoj.

- Država veoma malo brine o osobama sa invaliditetom, te smo prinuđeni da se kroz nevladine organizacije afirmišemo i tražimo svoja prava. Prije godinu dana postao sam dio firme "Moja ortopedika", koja se bavi proizvodnjom i prodajom ortopedskih pomagala - kaže Zvizdalo za naš portal.

Zvizdalo ističe da je direktor firme Siniša Knežević insistirao da zaposli osobu sa invaliditetom u ovoj firmu.

- U našoj državi, a posebno u realnom sektoru, nailazimo na predrasude o sposobnostima i mogućnostima osposobljavanja osoba sa invaliditetom u radni odnos - tvrdi Zvidalo.

Dodaje da samozapošljavanje daje, ne samo finansijsku sigurnost i stabilnost, nego i pozitivno utiče na sagledavanje osoba sa invaliditetom kao korisnim i aktivnim članovima društva.

- Država mora da povede više računa o osobama sa invaliditetom, jer smatram da su one na marginama društva - ističe Zvizdalo.

Međutim, u Republici Srpskoj postoji Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida u Srpskoj koji predviđa olakšice za poslodavce koji zapošljavaju osobe sa invaliditetom.

Tako da poslodavcima koji zaposle osobu sa invaliditetom određene kategorije država vraća doprinose na lična primanja preko Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

Sjedište ovog fonda se nalazi u Prijedoru.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Mirce 08.12.2021. 09:05
    Bota kralju!!!
Povezane vijesti
Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu
Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I Prekid u vodosnabdijevanju u naselju Dobrinja I
Počeo „Lut fest 2024" U Istočnom Sarajevu Počeo „Lut fest 2024" U Istočnom Sarajevu
Najčitanije
  • PU Istočno Sarajevo: Uhapšen muškarac zbog osnova sumnje da je mučio i ubio psa
    9h 6m
    6
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    10h 55m
    0
  • Pogledajte kako danas izgleda Crkva Hrista Spasitelja u Istanbulu koja je pretvorena u džamiju (FOTO/VIDEO)
    5h 24m
    13
  • Foča: Vozilo sletjelo u korito Drine, vozač teško povrijeđen
    5h 11m
    0
  • Paljani prvaci Balkana u džiju-džicuu
    21h 58m
    0