Лаура и Милка пишу историју Катедре за физику Универзитета у Источном Сарајеву (ФОТО)

12.12.2023. 19:10
0
ИЗВОР: katera.news

Лаура Достинић и Милка Драгичевић, професорице математике и физике, одбраниле су мастер радови из области физике на Студијском програму за математику и физику Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Њих двије придружиле су се групи младих и образованих људи који својим научним радом пишу историју Универзитета у Источном Сарајеву јер су прве у историји Катедре за физику мастерирале.

Од раног дјетињства гаје љубав према математици и физици, а када је у Палама формиран смјер који је обједињавао њихове двије љубави, помислиле су да је то знак да покушају остварити своје снове и успјеле су.

И Лаура и Милка су основне студије завршиле на Филозофском факултету у Палама, након чега су почеле да раде као професорице математике и физике у средњој школи, Лаура у Гацку, а Милка у Рудом и Чајничу.

Тема Милкиног мастер рада, на којем је радила више од пола године, носи назив „Примјена мапа ума у настави физике у основном образовању“, док је Лаура аутор мастер рада Обрада наставне теме Гравитационо поље примјеном савремног приступа настави физике у средњој школи“.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Тешко је сва осјећања сажети у пар реченица. Радост коју осјећам због остварења својих циљева се мијеша са поносом на свој успјех, отпочела је разговор за наш портал Лаура, истичући да је посебно радује што је звање мастер професора физике стекла баш на овом универзитету.

- Упознала сам многе дивне људе, колеге студенте и професоре, изградила се као личност и спремила за каријеру. Занимљиво је да сам ја била студент прве генерације Одсјека за математику и физику, на основним студијама, и да сам прва дипломирала у својој генерацији – рекла је она.

Наша саговорница Милка дијели мишљење са Лауром.

Како истиче, тек сада, када су се слегли утисци након одбране мастер рада, постала је свјесна да је постигла велики успјех.

- Радећи у настави са дјецом, јавила ми се жеља за даљим обрзовањем и то баш из области физике, јер сам у раду са ученицима још више завољела ову науку и жељела сам да им на најлакши начин приближим физику, за коју се традиционално сматра да је тешка наука. Знајући квалитет професорског кадра, водећи се искуством са основни студија одлучила сам да упишем мастер студије на Катедри за физику на Филозофском факултету - рекла је Милка.

Како истичу, наставак њиховог школовања се подразумијевао јер су својим ученицима жељеле да пруже квалитетнију наставу, а то је значило да  морају усавршавати себе. И једна и друга додају да је Универзитет у Источном Сарајеву био њихов једини избор за наставак школовања.

- Мастер рад Обрада наставне теме Гравитационо поље примјеном савремног приступа настави физике у средњој школије теоријског и експерименталног карактера.  У истраживању су учествовали уценици 1. разреда гимназије Средњошколског центра "Перо Слијепчевић " из Гацка. Рад сам припремала цијелу школску годину – појаснила је Лаура.

Говорећи о тренутном стању у школству, наше саговорнице истичу да се сусрећу са бројним изазовима, те да је јако важно бити добар педагог па тек онда професор.

Ученици имају различите афинитете, додају, некоме је потребно више времена, више примјера, објашњења или демонстрације.

Ипак, признају, највеће је задовољство видјети ученима који напредује.

Ове младе, образоване жене су нам откриле да имају у плану да наставе свој научни пут, али да ће на том путу корачати полако, јер им је примарни циљ унапређивање наставног процеса.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Милка Драгичевић је рођена 28. 5. 1995. у Чајничу у Републици Српској. Основну школу „Вук Караџић" у Вишеграду завршила је 2009. године. Године 2013. завршава гимназију, а 2018. године основне академске студије на Смјеру математике и физике Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву. У фебруару 2019. године почиње да ради као професор физике и наставник математике у општини Рудо, а те исте године почиње да ради као прoфесор физике и матматике  у Чајничу. Mастер студије завршава 1. 12. 2023. године.

Лаура Достинић рођена je 24. 3. 1982. године у Чапљини, БиХ. Након завршене основне и  средње школе почиње радити у приватној ауто-школи. Године 2009. уписује се на Филозофски факултет Универзитета у Источном Сарајеву, Смјер математика и физика. Од 2013. године ради као професор физике и математике и тренутно ради у СШЦ "Перо Слијепчевић“ Гацко. Мастер студије завршава 1. 12. 2023. године.

Аутор је рада Савремени приступ проучавања Кеплерових закона, који ће бити објављен у Зборнику радова са студентске конференције Филозофског факултета Пале.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО) Шеховац: Признање најбољег спортисте ме мотивише за даљи рад и нове побједе (ФОТО)
Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО) Ерић: Признање које долази из локалне заједнице је потврда мог труда и рада (ФОТО)
Студентима приближити дјела Моме Капора Студентима приближити дјела Моме Капора
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    9h 54m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    8h 49m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    3h 37m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    13h 11m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    4h 43m
    0