Laura i Milka pišu istoriju Katedre za fiziku Univerziteta u Istočnom Sarajevu (FOTO)

12.12.2023. 19:10
0
IZVOR: katera.news

Laura Dostinić i Milka Dragičević, profesorice matematike i fizike, odbranile su master radovi iz oblasti fizike na Studijskom programu za matematiku i fiziku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Njih dvije pridružile su se grupi mladih i obrazovanih ljudi koji svojim naučnim radom pišu istoriju Univerziteta u Istočnom Sarajevu jer su prve u istoriji Katedre za fiziku masterirale.

Od ranog djetinjstva gaje ljubav prema matematici i fizici, a kada je u Palama formiran smjer koji je objedinjavao njihove dvije ljubavi, pomislile su da je to znak da pokušaju ostvariti svoje snove i uspjele su.

I Laura i Milka su osnovne studije završile na Filozofskom fakultetu u Palama, nakon čega su počele da rade kao profesorice matematike i fizike u srednjoj školi, Laura u Gacku, a Milka u Rudom i Čajniču.

Tema Milkinog master rada, na kojem je radila više od pola godine, nosi naziv „Primjena mapa uma u nastavi fizike u osnovnom obrazovanju“, dok je Laura autor master rada Obrada nastavne teme Gravitaciono polje primjenom savremnog pristupa nastavi fizike u srednjoj školi“.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Teško je sva osjećanja sažeti u par rečenica. Radost koju osjećam zbog ostvarenja svojih ciljeva se miješa sa ponosom na svoj uspjeh, otpočela je razgovor za naš portal Laura, ističući da je posebno raduje što je zvanje master profesora fizike stekla baš na ovom univerzitetu.

- Upoznala sam mnoge divne ljude, kolege studente i profesore, izgradila se kao ličnost i spremila za karijeru. Zanimljivo je da sam ja bila student prve generacije Odsjeka za matematiku i fiziku, na osnovnim studijama, i da sam prva diplomirala u svojoj generaciji – rekla je ona.

Naša sagovornica Milka dijeli mišljenje sa Laurom.

Kako ističe, tek sada, kada su se slegli utisci nakon odbrane master rada, postala je svjesna da je postigla veliki uspjeh.

- Radeći u nastavi sa djecom, javila mi se želja za daljim obrzovanjem i to baš iz oblasti fizike, jer sam u radu sa učenicima još više zavoljela ovu nauku i željela sam da im na najlakši način približim fiziku, za koju se tradicionalno smatra da je teška nauka. Znajući kvalitet profesorskog kadra, vodeći se iskustvom sa osnovni studija odlučila sam da upišem master studije na Katedri za fiziku na Filozofskom fakultetu - rekla je Milka.

Kako ističu, nastavak njihovog školovanja se podrazumijevao jer su svojim učenicima željele da pruže kvalitetniju nastavu, a to je značilo da  moraju usavršavati sebe. I jedna i druga dodaju da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu bio njihov jedini izbor za nastavak školovanja.

- Master rad Obrada nastavne teme Gravitaciono polje primjenom savremnog pristupa nastavi fizike u srednjoj školije teorijskog i eksperimentalnog karaktera.  U istraživanju su učestvovali ucenici 1. razreda gimnazije Srednjoškolskog centra "Pero Slijepčević " iz Gacka. Rad sam pripremala cijelu školsku godinu – pojasnila je Laura.

Govoreći o trenutnom stanju u školstvu, naše sagovornice ističu da se susreću sa brojnim izazovima, te da je jako važno biti dobar pedagog pa tek onda profesor.

Učenici imaju različite afinitete, dodaju, nekome je potrebno više vremena, više primjera, objašnjenja ili demonstracije.

Ipak, priznaju, najveće je zadovoljstvo vidjeti učenima koji napreduje.

Ove mlade, obrazovane žene su nam otkrile da imaju u planu da nastave svoj naučni put, ali da će na tom putu koračati polako, jer im je primarni cilj unapređivanje nastavnog procesa.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Milka Dragičević je rođena 28. 5. 1995. u Čajniču u Republici Srpskoj. Osnovnu školu „Vuk Karadžić" u Višegradu završila je 2009. godine. Godine 2013. završava gimnaziju, a 2018. godine osnovne akademske studije na Smjeru matematike i fizike Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. U februaru 2019. godine počinje da radi kao profesor fizike i nastavnik matematike u opštini Rudo, a te iste godine počinje da radi kao profesor fizike i matmatike  u Čajniču. Master studije završava 1. 12. 2023. godine.

Laura Dostinić rođena je 24. 3. 1982. godine u Čapljini, BiH. Nakon završene osnovne i  srednje škole počinje raditi u privatnoj auto-školi. Godine 2009. upisuje se na Filozofski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Smjer matematika i fizika. Od 2013. godine radi kao profesor fizike i matematike i trenutno radi u SŠC "Pero Slijepčević“ Gacko. Master studije završava 1. 12. 2023. godine.

Autor je rada Savremeni pristup proučavanja Keplerovih zakona, koji će biti objavljen u Zborniku radova sa studentske konferencije Filozofskog fakulteta Pale.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO) Šehovac: Priznanje najboljeg sportiste me motiviše za dalji rad i nove pobjede (FOTO)
Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO) Erić: Priznanje koje dolazi iz lokalne zajednice je potvrda mog truda i rada (FOTO)
Studentima približiti djela Mome Kapora Studentima približiti djela Mome Kapora
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    13h 34m
    8
  • Manje sklopljenih brakova, mladi sve kasnije stupaju u bračnu zajednicu
    13h 48m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    13h 40m
    0
  • Danas Lazareva subota i Vrbica
    16h 5m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    5h 55m
    0