Лавров: ЕУ преварила и Русију и Србију, не сjећају се више бомбардовања 1999.

03.03.2023. 10:29
0
ИЗВОР: in4s.net

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да је НАТО прекршио све своје обавезе преузете 1999. године, одбијајући да то учини правним споразумом.

- Да ли вас је за све ове године постојања дијалога интересовало шта се дешава у Ираку, Авганистану? Да ли сте питали НАТО и УН гдје су били и шта раде? Сада Шолц, Бербокова и Макрон и други говоре да је ово први пут да је прекршен Статут ОСЦЕ-а. Не сјећају се 1999. када је Србија бомбардована - истакао је Лавров.

Како је Лавров навео, према Минским споразумима постојао је мали дио на истоку Украјине, који је био под контролом руских снага и гдје је руском народу било загарантована употреба руског језика, међутим, то ништа није испоштовано и да је у питању скоро идентичнан статус који је обећан косовским Србима 2013. године, двије године прије Минских споразума.

. Са Заједницом српских општина (ЗСО) на Косову се десила иста ствар, као и нама – Србија је преварена када је ријеч о оснивању ЗСО, а тако је и Русија преварена када је ријеч о давању посебног статуса Русима у Украјини. У оба случаја је то учинила Европска унија, односно Њемачка и Француска које су је представљале, као и високи представници. Као што су и сами признали, никад нису планирали да примијене Минске споразуме, тако никад нису планирали да примијене ни оно што су обећали Србима на Косову - навео је руски дипломата.

Он је подсјетио да су потписници Минских споразума искрено признали да су ти споразуми били потребни да би се припремио рат против Русије.

Лавров је додао да се Русија у енергетској политици више неће ослањати на Запад.

- Рат који покушавамо да зауставимо и који је Запад покренуо против нас користећи Украјинце, утицао је на руску политику, укључујући и енергетску. Оно што се промијенило је да се више нећемо ослањати ни на једног партнера са Запада - поручио је шеф руске дипломатије.

Русија више неће дозволити Западу да поново „диже у ваздух гасоводе“.

„Раисина дијалог“ је једна од водећих свјетских конференција за међународне односе са фокусом на геополитику и стратегију. Конференција је услиједила након дводневног састанка министара спољних послова Г20 којим је предсједавала Индија.

Шеф руске дипломатије допутовао је у уторак увече у главни град Индије како би учествовао на састанку министара спољних послова Г20, који се одржавао 1. и 2. марта, преноси РТ.

Коментари 0
Повезане вијести
У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић У току саслушање осумњичених за убиство двогодишње Данке Илић
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Годишњица страдања Милице Ракић Годишњица страдања Милице Ракић
Најчитаније
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    14h 48m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    22h 23m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    13h 10m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    20h 21m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    15h 24m
    2