Lavrov: EU prevarila i Rusiju i Srbiju, ne sjećaju se više bombardovanja 1999.

03.03.2023. 10:29
0
IZVOR: in4s.net

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da je NATO prekršio sve svoje obaveze preuzete 1999. godine, odbijajući da to učini pravnim sporazumom.

- Da li vas je za sve ove godine postojanja dijaloga interesovalo šta se dešava u Iraku, Avganistanu? Da li ste pitali NATO i UN gdje su bili i šta rade? Sada Šolc, Berbokova i Makron i drugi govore da je ovo prvi put da je prekršen Statut OSCE-a. Ne sjećaju se 1999. kada je Srbija bombardovana - istakao je Lavrov.

Kako je Lavrov naveo, prema Minskim sporazumima postojao je mali dio na istoku Ukrajine, koji je bio pod kontrolom ruskih snaga i gdje je ruskom narodu bilo zagarantovana upotreba ruskog jezika, međutim, to ništa nije ispoštovano i da je u pitanju skoro identičnan status koji je obećan kosovskim Srbima 2013. godine, dvije godine prije Minskih sporazuma.

. Sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu se desila ista stvar, kao i nama – Srbija je prevarena kada je riječ o osnivanju ZSO, a tako je i Rusija prevarena kada je riječ o davanju posebnog statusa Rusima u Ukrajini. U oba slučaja je to učinila Evropska unija, odnosno Njemačka i Francuska koje su je predstavljale, kao i visoki predstavnici. Kao što su i sami priznali, nikad nisu planirali da primijene Minske sporazume, tako nikad nisu planirali da primijene ni ono što su obećali Srbima na Kosovu - naveo je ruski diplomata.

On je podsjetio da su potpisnici Minskih sporazuma iskreno priznali da su ti sporazumi bili potrebni da bi se pripremio rat protiv Rusije.

Lavrov je dodao da se Rusija u energetskoj politici više neće oslanjati na Zapad.

- Rat koji pokušavamo da zaustavimo i koji je Zapad pokrenuo protiv nas koristeći Ukrajince, uticao je na rusku politiku, uključujući i energetsku. Ono što se promijenilo je da se više nećemo oslanjati ni na jednog partnera sa Zapada - poručio je šef ruske diplomatije.

Rusija više neće dozvoliti Zapadu da ponovo „diže u vazduh gasovode“.

„Raisina dijalog“ je jedna od vodećih svjetskih konferencija za međunarodne odnose sa fokusom na geopolitiku i strategiju. Konferencija je uslijedila nakon dvodnevnog sastanka ministara spoljnih poslova G20 kojim je predsjedavala Indija.

Šef ruske diplomatije doputovao je u utorak uveče u glavni grad Indije kako bi učestvovao na sastanku ministara spoljnih poslova G20, koji se održavao 1. i 2. marta, prenosi RT.

Komentari 0
Povezane vijesti
Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus Putin dodijelio orden tinejdžerima koji su spasavali ljude tokom napada na Krokus
NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
Utopio se otac devetoro djece Utopio se otac devetoro djece
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    6h 16m
    8
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    5h 12m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    23h 57m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    20h 56m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    22h 8m
    0