Лавров о "нон-паперу": Веома опасне игре

16.04.2021. 21:03
0
ИЗВОР: Nezavisne.com

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је, коментаришући наводни словеначки "нон-папер" о преиспитивању граница на Балкану, да се треба само сјетити како западни партнери укључујући ЕУ и НАТО чији је члан и Словенија позивају да се не дозволи преиспитивање послијератних граница Европе, али то раде обично кад се Русија заузима за своје сународнике.

- А кад се тим питањем баве они које Запад штити онда је став Брисела потпуно друкчији. Сматрам да су то веома опасне игре. Постоји резолуција 1244 и њу нико није укидао. Одговорни политичари, тим прије руководиоци влада немају права да износе идеје које грубо подривају саму концепцију садржану у тој резолуцији-  каже Лавров.

Лавров каже да су разговори о "великој Албанији" провокативни и Москва позива покровитеље Приштине из НАТО да зауставе таква расположења.

Изјава долази послије састанка с министром спољних послова Србије Николом Селаковићем на заједничкој конференцији за новинаре са Селаковићем.

- Разговори о 'великој Албанији' трају више година и ми увијек позивамо наше колеге из ЕУ и НАТО које штите Приштину да прекину таква расположења и спријече форсирање такве реторике-  каже он.

На питање о могућем укључењу Русије у дијалог Београда и Приштине, Лавров је рекао да Русија ништа не намеће али да ће бити спремна да се одазове на сваки приједлог који добије од руководства Србије.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је да су притисци на Србију због њених односа са Русијом увијек на агенди западних партнера Србије, али да она остаје вјерна пријатељству с Русијом.

- Позиција Србије се не мијења, Србија не уводи санкције Руској Федерацији. Иако смо ми држава посвећена европском путу наше вишевијековно пријатељство са руским народом се не мијења. Постоје ствари које су унутрашња питања Руске Федерације и ми се у таква питања не мијешамо-  рекао је Селаковић на заједничкој конференцији за новинаре са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом.

Како је истакао, двије земље отворено и искрено разговарају и гледају како једна другој да помогну.

Коментари 0
Повезане вијести
Лавров: Спријечити избијање новог великог рата Лавров: Спријечити избијање новог великог рата
Москва није жељела да гледа дискриминацију православаца Москва није жељела да гледа дискриминацију православаца
Најважније поруке Лаврова из обраћања Савјету безбједности УН-а Најважније поруке Лаврова из обраћања Савјету безбједности УН-а
Најчитаније
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    22h 54m
    1
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    4h 22m
    6
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    17h 32m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    18h 4m
    0
  • Промовисана 134 дипломца Филозофског факултета на Палама
    23h 37m
    0