Лажни свештеник из Албаније провоцирао у Високим Дечанима

07.02.2023. 08:55
0
ИЗВОР: srna.rs

Лажни свештеник из Албаније покушао је да у манастиру Високи Дечани на Косову и Метохији сними провокативни видео-снимак са националистичким садржаје, али је то спријечено, а о свему је обавијештен Кфор, саопштило је монаштво ове српске светиње.

Монаштво Манастира Високи Дечани објавило је на "Твитеру" да је прије неколико дана, грађанин Албаније Н. Џуфка, који се лажно представља као православни свештеник, покушао да сними видео у манастиру Дечани са провокативним националистичким намјерама.

- Пошто смо од Цркве Албаније обавештени да је Н. Џуфка варалица која се облачи као свештеник и шири националистичке идеје, љубазно му је речено да не може да прави видео материјале у манастиру Дечани и он је мирно отишао. Остали манастири на Косову су обавештени да се чувају - наводи се у објави.

Монаси манастира Дечани негирали су Џуфкине тврдње у појединим медијима на албанском језику да је "одстрањен из манастира Дечани јер је Албанац" као потпуно нетачне и оцијенили да представљају националистичке манипулације са намјером ширења вјерске и етничке нетрпељивости.

Братство манастира је појаснило да је одмах након инцидента КФОР обавијештен да се побрине за могуће провокативно дјеловање и ширење етничке и вјерске мржње.

- Канонско православно албанско свештенство и сви посетиоци добре воље су и увек ће бити добродошли да посете наш манастир - истиче се су објави.

Албанска православна црква саопштила је да Никола Џуфка није православни свештеник, нити је признат од било које хришћанске цркве, преноси "Спутњик".

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта
Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    17h 31m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    16h 26m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    11h 14m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    12h 20m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    20h 48m
    0