Лед на Монт Евересту којем је требало око 2000 година да се формира отопио се за око 25 година

08.02.2022. 12:58
0
ИЗВОР: nationalgeographic.rs

Највиши ледник на највишој планини на свијету је у протеклих 25 година сваке године изгубио количине леда за чије су стварање биле потребне деценије, због климатских промјена узрокованих људским дјеловањем, показује нова студија коју преноси CNN.

Ово истраживање је једно од оних који служе као упозорење да би убрзано отапање ледника на неким од највиших тачака на Земљи могло допринијети честим посљедицама, укључујући чешће лавине и исушивање извора воде од којих зависи око 1.6 милијарди људи у планинама који из тих извора добијају воду за пиће, наводњавање и рад хидроелектрана.

Лед којем је требало око 2000 година да се формира на леднику South Col отопио се за око 25 година, што значи да се стањио око 80 пута брже него што му је требало да настане.

Док се отапање ледика доста проучава, ипак је мало научне пажње посвећено ледницима на највишим тачкама планете, тврде научници у студији објављеној у часопису Nature Portfolio Journal Climate and Atmospheric Science.

Јесу ли најнедоступнији ледењаци на Земљи под утицајем климатских промјена?

Слика


Тим научника и пењача, укључујући шесторицу са Универзитета Мејн, посјетио је ледник 2019. и прикупио узорке из леденог језгра дугог 10 метара. Такође су инсталирали двије највеће аутоматске метеоролошке станице на свијету како би прикупиле податке и одговориле на питање: Јесу ли најнедоступнији ледењаци на Земљи под утицајем климатских промјена које изазивају људи својим дјеловањем?

 - Одговор је гласно да, и то у великој мјери од касних 1990-их - рекао је Паул Мајевски, вођа експедиције и директор Института за климатске промјене на Универзитету Мејн. 

Научници су рекли да њихови налази не само да су потврдили да су климатске промјене дошле и до највиших тачака на Земљи, већ су такође нарушиле кључну равнотежу коју пружају снијегом прекривене површине.

- То је потпуни заокрет у односу на оно што се раније догађало на том подручју, током вјероватно читавог раздобља људске окупације планина - рекао је Мајевски за CNN.

Истраживање је показало да се лед на леднику смањио за око 55 метара за четвртину вијека.

Научници су уочили и да се на леднику сњежни покривач повукао уступајући простор леду, а та је промјена могла да почне већ 1950-их.

Губитак леда био је најинтензивнији од касних 1990-их.

Та трансформација снијега у лед значи да ледник више не може да одбија сунчево зрачење, због чега се убрзава његово отапање.

Симулације показују да се због екстремне изложености сунчевом зрачењу отапање или испаравање у овој регији може убрзати за фактор већи од 20, након што се сњежни покривач претвори у лед.

Пад нивоа релативне влаге и јачи вјетрови такође су важни чиниоци.

Уз све утицаје на оне који зависе од воде из ледника, тренутна стопа отапања такође би могла да отежа експедиције на Монт Еверест, јер ће се снијег и ледени покривач све више стањивати током наредних деценија.

Коментари 0
Повезане вијести
Невријеме код Мостара и Јабланице, снажна киша и лед Невријеме код Мостара и Јабланице, снажна киша и лед
Веју, веју пахуље: На Јахорини пао снијег Веју, веју пахуље: На Јахорини пао снијег
Топи се граница између Италије и Швајцарске (ВИДЕО) Топи се граница између Италије и Швајцарске (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    12h 58m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 21m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    9h 54m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    12h 51m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    12h 42m
    0