Легализовати канабис за помоћ обољелима

24.09.2019. 09:19
0
ИЗВОР: Srpska.info

Због блокаде власти на нивоу Босне и Херцеговине трпе и пацијенти који још увијек не могу легално да користе канабис који им помаже у лијечењу, јер је ова иницијатива запела негдје у реализацији.

Представник СДП у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Саша Магазиновић најавио је покретање иницијативе о легализацији канабиса у медицинске сврхе.

Он је рекао да данас у БиХ више од 10.000 грађана користи канабис у сврхе лијечења, а да наша држава по том питању не ради ништа иако је препорука Свјетске здравствене организације да се канабис легализује у наведене сврхе.

– У нашој држави од обољелих су направили криминалце и кријумчаре, јер уље канабиса набављају из других земаља гдје је то легално, свјесни да им држава неће помоћи – изјавио је Магазиновић.

Да је ово добра идеја сагласни су и љекари из Републике Српске. Начелница Клинике за онкологију у УКЦ РС, Зденка Гојковић, каже да јој је драго што се о томе поново прича, јер је овај приједлог прије двије, три године ушао у процедуру.

– Сада треба да се мијења закон и статус те супстанце. Међутим, видите да нема формиране власти на нивоу БиХ и да због тога чека и ово – рекла је она, те додала да ће и она опет да покрене то питање.

Објашњава да су неопходне законске измене, или би се чак ишло са потпуно новим законом.

– Драго ми је да се о томе прича, јер то једноставно употребљава већина наших пацијената. У околним земљама, попут Словеније и Хрватске, ово питање је већ ријешено – рекла је она, те нагласила да се залаже да употребу канабиса само за медицинске сврхе, и то за тачно одређене индикације.

Јокић: Није компликовано

Адвокат Александар Јокић објашњава да није потребна измјена постојећих прописа, јер не говоримо о декриминализацији производње, промета и кориштења марихуане.

– Ријеч је о томе да се одређеним лицима због одређених својстава дозвољава кориштење, а да се паралелно омогућава другим лицима уз посебне дозволе и контроле производња, обрада и промет. Да би се ово постигло потребно је да се донесе посебан закон (рецимо да се зове Закон о узгоју, обради, промету и конзумацији марихуане у медицинске сврхе) који би све ове многобројне појмове дефинисао – рекао је он.

Додаје да се нада се да шансе постоје, јер више нико не мисли да је то штетно по друштво у цјелини, а многим људима би помогло.

Коментари 0
Повезане вијести
Ојачајте имунитет у прелазном периоду Ојачајте имунитет у прелазном периоду
Шта је здравије - уље или свињска маст? Шта је здравије - уље или свињска маст?
Гојазност достигла размјере епидемије Гојазност достигла размјере епидемије
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    14h 27m
    0
  • Крађа у Палама
    12h 45m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    9h 12m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 0m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    5h 21m
    0