Литије у Бијелом Пољу, Беранама, Андријевици и Мојковцу

05.03.2020. 20:30
0
ИЗВОР: Srna

У Бијелом Пољу, Беранама, Андријевици и Мојковцу и вечерас су служени молебани Богородици и прошле молитвене литије као знак протеста због усвојеног Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори.

Послије молебана у Цркви светих апостола Петра и Павла у Бијелом Пољу, грађани су кренули у литију до Цркве светог Николаја у Никољцу.

Протојереј Милан Станишић рекао је да се већ три мјесеца вјерници широм Црне Горе окупљају око својих храмова у одбрани светиња и свуда у свијету гдје живи православни живаљ.

- Они се окупљају и пружају нам подршку у нашој борби за очување светиња. И нећемо одустати док год буде потребно јер немамо право на то, немамо право да одустанемо због својих предака и потомака. Нико нема право да остане нијем, да остане незаинтересован у ситуацији када је наша вјера у опасности - истакао је Станишић.

Он је додао да треба имати на уму да траје часни и велики пост, када се вјерници спремају да постом и молитвом дочекају Васкрсење Христово.

- Треба да будемо посебно пажљиви, обазриви и достојанствени, као што смо то били и до сада. Да ниједним својим гестом не допринесемо да дође до неког инцидента, већ да наше литије буду мирне и достојанствене, како и приличи православним хришћанима. Има нас не само овдје, већ у свим градовима и шаљемо дивну слику из наше малене Црне Горе која обилази читав свијет - рекао је Станишић.

Хиљаде Беранаца и вечерас се окупило око манастира Ђурђеви ступови, одакле су послали поруку да неће дозволити отимање светиња.

Након молебана у порти манастира Ђурђеви ступови у Беранама, свештеник Пајсије рекао је да су литије у Црној Гори као слике са фресака о спасењу људи или ход по Царству небеском.

Он је додао да власти намјеравају да протјерају из Црне Горе свештенике који немају црногорско држављанство, али да "нису рекли са којим циљем то чине и зашто баш сада".

- Зашто нису реаговали раније, него баш у овом тренутку. Ако им је да се обрачунају са православним свештенством, требало би да знају да док је год вјерног народа биће и свештеника. А ако им је циљ да угуше ове наше литије такође би требало да имају на уму да њих не предводимо ми свештеници и свештеномонаси, већ их предводе Господ и пресвета Богородица - рекао је отац Пајсије.

Прекидан повицима грађана "не дамо светиње", отац Пајсије је навео да ће "камење проговорити ако ућути народ".

Поручено је да црногорским властима неће бити дозвољен прогон свештеника.

Литија у Беранама данас је била дуга три километра и протекла је мирно.

Литију у Андријевици вечерас су предводила дјеца, док је близу 2.000 грађана Мојковца присуствовало молебану у храму Христовог Рождества, а након тога кренула је литија мојковачким улицама.

Благословом Епископског савјета Српске православне цркве у Црној Гори молебани Богородици и молитвене литије организују се већ трећи мјесец, односно 10. седмицу заредом, четвртком и недјељом као знак отпора и с циљем одбране светиња и имовине Српске православне цркве, а након изгласавања закона 26. децембра.

Коментари 0
Повезане вијести
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
Најчитаније
  • Преминула Вера Гргић
    14h 29m
    0
  • Прослава Васкрса у Сарајеву кроз вијекове: Привржени вјери и у најтежим временима
    15h 13m
    0
  • Васкрси васкрсле српске војске
    19h 18m
    0
  • Срећно и Богом благословљено Христово васкрсење – Христос васкрсе!
    19h 22m
    2
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    4h 49m
    0