Litije u Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici i Mojkovcu

05.03.2020. 20:30
0
IZVOR: Srna

U Bijelom Polju, Beranama, Andrijevici i Mojkovcu i večeras su služeni molebani Bogorodici i prošle molitvene litije kao znak protesta zbog usvojenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori.

Poslije molebana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju, građani su krenuli u litiju do Crkve svetog Nikolaja u Nikoljcu.

Protojerej Milan Stanišić rekao je da se već tri mjeseca vjernici širom Crne Gore okupljaju oko svojih hramova u odbrani svetinja i svuda u svijetu gdje živi pravoslavni živalj.

- Oni se okupljaju i pružaju nam podršku u našoj borbi za očuvanje svetinja. I nećemo odustati dok god bude potrebno jer nemamo pravo na to, nemamo pravo da odustanemo zbog svojih predaka i potomaka. Niko nema pravo da ostane nijem, da ostane nezainteresovan u situaciji kada je naša vjera u opasnosti - istakao je Stanišić.

On je dodao da treba imati na umu da traje časni i veliki post, kada se vjernici spremaju da postom i molitvom dočekaju Vaskrsenje Hristovo.

- Treba da budemo posebno pažljivi, obazrivi i dostojanstveni, kao što smo to bili i do sada. Da nijednim svojim gestom ne doprinesemo da dođe do nekog incidenta, već da naše litije budu mirne i dostojanstvene, kako i priliči pravoslavnim hrišćanima. Ima nas ne samo ovdje, već u svim gradovima i šaljemo divnu sliku iz naše malene Crne Gore koja obilazi čitav svijet - rekao je Stanišić.

Hiljade Beranaca i večeras se okupilo oko manastira Đurđevi stupovi, odakle su poslali poruku da neće dozvoliti otimanje svetinja.

Nakon molebana u porti manastira Đurđevi stupovi u Beranama, sveštenik Pajsije rekao je da su litije u Crnoj Gori kao slike sa fresaka o spasenju ljudi ili hod po Carstvu nebeskom.

On je dodao da vlasti namjeravaju da protjeraju iz Crne Gore sveštenike koji nemaju crnogorsko državljanstvo, ali da "nisu rekli sa kojim ciljem to čine i zašto baš sada".

- Zašto nisu reagovali ranije, nego baš u ovom trenutku. Ako im je da se obračunaju sa pravoslavnim sveštenstvom, trebalo bi da znaju da dok je god vjernog naroda biće i sveštenika. A ako im je cilj da uguše ove naše litije takođe bi trebalo da imaju na umu da njih ne predvodimo mi sveštenici i sveštenomonasi, već ih predvode Gospod i presveta Bogorodica - rekao je otac Pajsije.

Prekidan povicima građana "ne damo svetinje", otac Pajsije je naveo da će "kamenje progovoriti ako ućuti narod".

Poručeno je da crnogorskim vlastima neće biti dozvoljen progon sveštenika.

Litija u Beranama danas je bila duga tri kilometra i protekla je mirno.

Litiju u Andrijevici večeras su predvodila djeca, dok je blizu 2.000 građana Mojkovca prisustvovalo molebanu u hramu Hristovog Roždestva, a nakon toga krenula je litija mojkovačkim ulicama.

Blagoslovom Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori molebani Bogorodici i molitvene litije organizuju se već treći mjesec, odnosno 10. sedmicu zaredom, četvrtkom i nedjeljom kao znak otpora i s ciljem odbrane svetinja i imovine Srpske pravoslavne crkve, a nakon izglasavanja zakona 26. decembra.

Komentari 0
Povezane vijesti
Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad? Djevojčica iz Crne Gore uhapšena u Austriji: Planirala teroristički napad?
Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
Lov gazda sa Jadrana ne prestaje Lov gazda sa Jadrana ne prestaje
Najčitanije
  • Godišnjica smrti sarajevskih Romea i Julije
    18h 35m
    10
  • Vozač kamiona poginuo u sudaru sa autobusom
    16h 37m
    0
  • Direktoru Srednjoškolskog centra Foča gorjelo vozilo
    15h 35m
    0
  • Kod Budve ulovljena plava ajkula teška skoro 200 kilograma
    15h 30m
    1
  • Božović: Mi branimo Republiku Srpsku, a vi svoj prljavi kapital!
    14h 38m
    1