Љековита својства краљице цвијећа

13.06.2020. 20:23
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Руже су пуне противрјечности! Али ја сам био одвише млад да бих знао вољети, ријечи су Малог Принца из књижевног дјела Антоана де Сент Егзиперија.

Рекло би се да ружу није тешко вољети, ипак она слове за краљицу цвијећа, али можда смо сви одвише млади у погледу тога колико ружа има својих благодати изузев љепоте.

Ајурведа има дубоко поштовање према ружи због њене способности јачања срца и уравнотежења ума и емоција. Ружа истовремено хлади и подржава пробавну ватру те има исцјељујући и противупални учинак на пробавни систем.

Због њених љековитих својстава ружа се користи као тоник за крв, стимулатор пробаве, афродизијак, регулатор менструацијског циклуса код жена те за помлађивање коже.

Побољшава функцију мушких и женских репродуктивних органа, јача потенцију те учинковито чисти јетру, бубреге и слезину.

*Ружа као лијек од давнина

Грци су ружу користили као тоник, а Плиније је навео 32 лијека које су Римљани правили од ње, укључујући и врсту руже коју су држали као лијек за угриз дивљег пса.

Руже су се повезивале с весељем и вином. У свечане су се дане посипале ружине латице. Римљанке су се посипале сушеним ружиним латицама након купке, капцима су давале сјај ружиним уљем, а за угоднији дах јеле су куглице од ружа.

Авицена, арапски доктор из 10. вијека, први је направио ружину водицу.

Када користите ружу за сок или одређене приправке узмите оне јако мирисне, што цвјетају крајем маја. Оне су познате као мајске руже, ђулбешећер руже или једноставно ружа за сок или слатко. Расту грмасто, имају пуно ситног трња, стабљика им је тања и жилавија него код осталих ружа. Цвијет је пун ситних латица, а боја им је од свијетле до тамне розе.

Сок од ружа

Састојци:

Латице руже

велике тегле

лимунтос

шећер

вода

Припрема:

Латице руже одвојите од петељки и ставите у тегле величине пет литара. Латице сипате тако да тегла буде напуњена више од половине. Додајте два лимунтоса и налијте водом. Латице ће се подићи на врх. Теглу поклопите тањирићем за кафу или фолијом. Никако немојте затварати тегле поклопцем, сок ће се укиселити и убуђати. Теглу оставите да стоји на сунчаном мјесту десетак дана (можда и који дан дуже), док вода не постане розе, а латице изгубе потпуно своју боју и буду сивкасте.

Добијени сок проциједите и измјерите колико сте течности добили. Колико литара течности, толико кг шећера додајете у течност.

Све фино измијешајте и оставите на хладно мјесто да се шећер потпуно истопи. Сок наспите у флаше и добро затворите.

То што сте добили је сируп од руже. По жељи га разблажите водом и служите уз пар кришки лимуна и коцкица леда. Овако спремљен може стајати на хладном и мрачном мјесту тј. у фриждеру неколико мјесеци.

Дио сока можете насути у пластичне флашице и заледити и тако пити сок од ружа цијелу зиму. Уколико нећете сируп, не морате га шећерити у току припреме, него прије послужења засладите шећером или медом.

Ђул-шербе

Састојци:

25 дкг цвјетова руже

2,5 кг шећера

2,5 л воде

Припрема:

Очишћену ружу (ђулбешећерку) ставите у шерпу, прелијте је хладном водом и оставите да се кува око један час. Када вода поприми боју руже, а латице побијеле, проциједите у већ припремљен шећер. Латице руже баците, а сок и даље кувајте заједно са шећером. Кад укува 1/2 од укупне количине, сок скините и оставите да се хлади прекривено влажном крпом. Охлађен сипајте у боцу и затворите. Ђул-шербе се раствара у хладној води. Служи се с ледом и кришкама лимуна.

Ружина маска за подмлађивање

Ружа има главну улогу у ајурведској њези лица јер смањује боре, побољшава тен и успорава знакове старења.

За маску комбинујте суве латице руже у облику ружичастог праха (самељите суве латице у млину за кафу) па додајте кравље или козје млијеко и нанесите пасту као маску за лице.

Традиционално можете у пасту додати 1/2 чајне кашичице куркуме или сандаловине у праху.

Оставите маску да дјелује 10-15 минута па исперите топлом водом. Користите маску 2-3 пута седмично.

Коментари 0
Повезане вијести
Како да опоравите руже послије обилних падавина Како да опоравите руже послије обилних падавина
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 22m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 17m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 5m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 11m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 39m
    0