Љетна школа за гимназијалце у М:тел-у

18.07.2022. 13:58
0
ИЗВОР: katera.news

Успјешна сарадња М:тел-а са Гимназијом из Бањалуке траје дуги низ година, а кроз разнолике активности и подршку коју компанија пружа средњошколцима који се интересују за савремене ИКТ технологије. 

Трудећи се да учествује у што више активности са професорима и ученицима у смислу рада на унапређењу наставних планова и програма, интерактивних предавања и радионица, компанија М:тел је по други пут, реализовала и љетну школу за надарене ученике које занимају савремене технологије и системи.

- Поносни смо на чињеницу да су ови надарени ученици управо одабрали нас, и да иако је почео љетни распуст, своје вријеме уложе да стичу нова знања - наводе из компаније М:тел.

Љетна школа за гимназијалце реализована је од 7. до 13. јула ове године, а ученици предвођени професорицом Марином Маринковић су свакодневно имали прилику да са ментором из компаније Сашом Салапуром, главним инжењером за планирање, развој и изградњу сервиса и сервисних система, упознају М:тел и науче прегршт нових ствари.

Ученици су се током трајања љетне школе упознали са теоријском позадином и принципима на којима почивају ИоТ рјешења и сервиси, те стекли и практично искуство у раду са свим елементима који чине ИоТ екосистем. Конкретније, упознали су се са архитектуром, елементима и функционисањем LoRaWAN мреже коју је имплементирала компанија М:тел и представља једну од најчешће кориштених инфраструктурних рјешења за развој SmartCity и других ИоТ сервиса у свијету.

Поред овога, ученици су имали прилику да раде са различитим верзијама Raspberry Pi и Arduino микро-контролера и њиховим развојним окружењима, те са великим бројем сензора и уређаја који чине „најистуренији дио“ ИоТ екосистема (сензори за мјерење температуре и влажност ваздуха, влажност тла, ИР сензори запрека, ПИР сензор покрета, ГПС сензор, ГСМ сензор, серво мотор, корачни мотор, релеји, ЛЦД екрани, РТЦ цлоцк итд).

На крају, ученици су се упознали са принципима и могућностима кориштења различитих веб сервера на којима могу поставити експерименталне ИоТ системе и тако наставити да се самостално баве истраживањем, тестирањем и развојем својих рјешења и сервиса из домена интернет ствари.

Овакви примјери из праксе, одличан су начин да компаније, већ у средњошколској доби, заинтересују талентоване ученике за области којим се баве, али и да отворе своја врата образовним установама, како би ученичко знање добило и веома важан практични дио. 

Коментари за ову вијест су искључени.
Повезане вијести
Данас је Свјетски дан телекомуникација и информационог друштва - Дигиталне иновације за одрживи развој Данас је Свјетски дан телекомуникација и информационог друштва - Дигиталне иновације за од...
Превенција је кључ безбједности дјеце у онлајн простору Превенција је кључ безбједности дјеце у онлајн простору
Триван: Успех Телеком Србија групе резултат је пословања у читавој регији западног Балкана Триван: Успех Телеком Србија групе резултат је пословања у читавој регији западног Балкана
Најчитаније
  • Источна Илиџа: Радник фирме проневјерио већу количину новца
    20h 49m
    0
  • Пале: Узео мотоцикл, није доставио резану грађу у замјену
    20h 56m
    3
  • Власник фирме из Новог Сада довео запослене у родно Невесиње
    17h 38m
    1
  • Студенти са Електротехничког факултета показали су да знају добро и са лоптом
    12h 16m
    0
  • Кандидат за градоначелника убијен на предизборном скупу!
    12h 48m
    0