Лош квалитет ваздуха у већем дијелу БиХ

07.02.2020. 08:51
0
ИЗВОР: Fena

Након стабилизације временских прилика и пада температура, погоршан је квалитет ваздуха у већини градова централне, сјеверне и сјевероисточне Босне.

Према подацима с мјерних станица, јутрос је ваздух најзагађенији у Тузли и нездрав је, измјерени индекс квалитета ваздуха износио је 178, а вриједност ПМ2,5 честица 82.

Послије Тузле, јутрос су најзагађенији Зеница и Високо, гдје је индекс квалитета ваздуха износио 167 и 162, гдје је, такође, ваздух нездрав, као и у Живиницама, гдје је индекс квалитета ваздуха износио 159.

Погоршан је квалитет ваздуха и у Сарајеву и нездрав је, а индекс квалитета ваздуха у седам сати износио је 156, а вриједност ПМ10 честица 76, као и у Илијашу, гдје је, такође, индекс квалитета ваздуха износио 156, а вриједност ПМ10 честица 66.

У таквој ситуацији с квалитетом ваздуха из Еко акције упозоравају на могућу појаву појачаних симптома и интензитета болести код особа с болестима срца и дишних органа, попут астме. Сви остали би могли почети осјећати негативан утицај загађења на здравље.

Сљедеће групе требају смањити било какве физичке активности напољу: плућни и срчани болесници, труднице, дјеца и старије особе. Продужена или већа напрезања током боравка вани требали би избјегавати и сви остали. У Горажду, Јајцу и Лукавцу индекс квалитета ваздуха износио је 127, 124 и 121 и на подручју тих градова нездрав је за осјетљиве групе становништва.

Обољели од болести органа за дисање и срца, затим стари, труднице и дјеца требали би смањити продужена или већа напрезања током боравка вани. Сви остали требали би ограничити продужена или већа напрезања током боравка вани.

Индекс квалитета ваздуха темељи се на мјерењу честица (ПМ2.5 и ПМ10), озона (О3), душиковог диоксида (НО2), сумпорног диоксида (СО2) и емисије угљен-моноксида (ЦО).

Коментари 0
Повезане вијести
Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто Цијене веће за 0,3 одсто, годишња инфлација два одсто
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    12h 17m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    21h 9m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    15h 0m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    18h 45m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    9h 52m
    4