Лубура: Имам потврду да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу

21.01.2021. 13:46
1
ИЗВОР: Катера

Представници групе грађана „Стоп нелегалном одлагању отпада на Крупачким стијенама“ општина Источна Илиџа и Трново на данашњој конференцији за новинаре су истакли да депонија у Крупачким стијенама ради без еколошке дозволе, те да је она нелегална.

Члан ове неформалне групе грађана Владимир Лубура рекао је новинарима данас да су потврду о нелегалном раду депоније, која је у власништву ЈКП „Трново“ из Трнова добили од Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, након што су 12. јануара послали упит.

Како Лубура каже, из овог министарства су им потврдили да депонија у Крупачким стијенама нема еколошку дозволу, јер није у складу са Законом о заштити животне средине.

-  Дакле, рад ове депоније је илегалан. Овакав одговор министарства нам даје подстрек да не одустанемо од наше борбе. Посебно истичемо да већ мјесецима указујемо на нерегуларност у раду ове депоније, али сада смо дошли до закључка да чак ни надлежни инспектори приликом обављања инспекцијских надзора крајем прошле године нису тражили на увид валидну еколошку дозволу – истиче Лубура.

Лубура каже да се према свједочењима возача камиона, отпад на депонију у Крупачким стијенама довозио из Западне Херцеговине у данима викенда, након радног времена.

- На ову депонију се довози и анимални отпад из Месне индустрије „Карлико“ из Љубушког, хемијски отпад из алуминијског комбината, медицински отпад из старачких домова са подручја Западне Херцеговине, иако ова депонија није предвиђена за ову врсту отпада. „Графотисак“ из Груда пере своју штампарију три пута седмично и тај хемисјки отпад се у канистерима довози на ову депонију. Нећемо стати док не зауставимо нелегалан рад ове депоније – рекао је Лубура.

Он је напоменуо да је надлежно министарство у року од 15 дана, према закону, било обавезно да о рјешењу о одбијању еколошке дозволе обавијести надлежну инспекцију и јединицу локалне самоуправе.

-  Инспекција је о овоме већ требало да поступа у складу са Законом о заштити животне средине и Законом о инспекцијама, а локална самоуправа је требало да ради на рјешавању проблема, јер је у питању депонија која и даље ради без еколошке дозволе чиме се угрожава здравље грађана – нагласио је Лубура.

Како сам истиче ово удружење неће одустати од своје борбе, обратиће се Републичкој управи за инспекцијске послове и Граду Источно Сарајево од којих ће тражити хитно провођење инспекцијског надзора на рад ове депоније којој је истекла еколошка дозвола.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dado 21.01.2021. 21:42
    Podrzavam svaku inicijativu koja je usmjerena protiv unistavanja nase zivotne sredine . Na zalost mi iz udruzenja sportskih ribolovaca smo odavno alarmirali na nelegano odlaganje otpada kao i unistavanje rijeka , u ovom slucaju rijeke zeljeznice koja je na zalost dozivjela ekoloslu katastrofu . Unisten je biljni i zivotinjski svijet u i oko nase rijeke . Na red je doslo to da se direktno ugroze ljudski zivoti koji , na zalost u ova pogana vremena , nemaju ama bas nikakvu vrijednost .
    Bitniji su zivoti nekolicine tatinih sinova
    Nadam se da ce se nas glas cuti i da cemo konacno stati u kraj svakodnevnoj anarhiji .
Повезане вијести
Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО) Еколошка катастрофа у Крупачким стијенама: Спалионица гума “Грета“ поново горјела (ФОТО)
Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци Дио мјештана поново протестовао против изградње депоније у Козјој Луци
До када ће депонија у Крупачким стијенама да трује становништво? (ФОТО/ВИДЕО) До када ће депонија у Крупачким стијенама да трује становништво? (ФОТО/ВИДЕО)
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 57m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    3h 8m
    2
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 54m
    0
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    17h 16m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    19h 30m
    3