Lubura: Imam potvrdu da deponija u Krupačkim stijenama nema ekološku dozvolu

21.01.2021. 13:46
1
IZVOR: Katera

Predstavnici grupe građana „Stop nelegalnom odlaganju otpada na Krupačkim stijenama“ opština Istočna Ilidža i Trnovo na današnjoj konferenciji za novinare su istakli da deponija u Krupačkim stijenama radi bez ekološke dozvole, te da je ona nelegalna.

Član ove neformalne grupe građana Vladimir Lubura rekao je novinarima danas da su potvrdu o nelegalnom radu deponije, koja je u vlasništvu JKP „Trnovo“ iz Trnova dobili od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, nakon što su 12. januara poslali upit.

Kako Lubura kaže, iz ovog ministarstva su im potvrdili da deponija u Krupačkim stijenama nema ekološku dozvolu, jer nije u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine.

-  Dakle, rad ove deponije je ilegalan. Ovakav odgovor ministarstva nam daje podstrek da ne odustanemo od naše borbe. Posebno ističemo da već mjesecima ukazujemo na neregularnost u radu ove deponije, ali sada smo došli do zaključka da čak ni nadležni inspektori prilikom obavljanja inspekcijskih nadzora krajem prošle godine nisu tražili na uvid validnu ekološku dozvolu – ističe Lubura.

Lubura kaže da se prema svjedočenjima vozača kamiona, otpad na deponiju u Krupačkim stijenama dovozio iz Zapadne Hercegovine u danima vikenda, nakon radnog vremena.

- Na ovu deponiju se dovozi i animalni otpad iz Mesne industrije „Karliko“ iz Ljubuškog, hemijski otpad iz aluminijskog kombinata, medicinski otpad iz staračkih domova sa područja Zapadne Hercegovine, iako ova deponija nije predviđena za ovu vrstu otpada. „Grafotisak“ iz Gruda pere svoju štampariju tri puta sedmično i taj hemisjki otpad se u kanisterima dovozi na ovu deponiju. Nećemo stati dok ne zaustavimo nelegalan rad ove deponije – rekao je Lubura.

On je napomenuo da je nadležno ministarstvo u roku od 15 dana, prema zakonu, bilo obavezno da o rješenju o odbijanju ekološke dozvole obavijesti nadležnu inspekciju i jedinicu lokalne samouprave.

-  Inspekcija je o ovome već trebalo da postupa u skladu sa Zakonom o zaštiti životne sredine i Zakonom o inspekcijama, a lokalna samouprava je trebalo da radi na rješavanju problema, jer je u pitanju deponija koja i dalje radi bez ekološke dozvole čime se ugrožava zdravlje građana – naglasio je Lubura.

Kako sam ističe ovo udruženje neće odustati od svoje borbe, obratiće se Republičkoj upravi za inspekcijske poslove i Gradu Istočno Sarajevo od kojih će tražiti hitno provođenje inspekcijskog nadzora na rad ove deponije kojoj je istekla ekološka dozvola.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dado 21.01.2021. 21:42
    Podrzavam svaku inicijativu koja je usmjerena protiv unistavanja nase zivotne sredine . Na zalost mi iz udruzenja sportskih ribolovaca smo odavno alarmirali na nelegano odlaganje otpada kao i unistavanje rijeka , u ovom slucaju rijeke zeljeznice koja je na zalost dozivjela ekoloslu katastrofu . Unisten je biljni i zivotinjski svijet u i oko nase rijeke . Na red je doslo to da se direktno ugroze ljudski zivoti koji , na zalost u ova pogana vremena , nemaju ama bas nikakvu vrijednost .
    Bitniji su zivoti nekolicine tatinih sinova
    Nadam se da ce se nas glas cuti i da cemo konacno stati u kraj svakodnevnoj anarhiji .
Povezane vijesti
Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO) Ekološka katastrofa u Krupačkim stijenama: Spalionica guma “Greta“ ponovo gorjela (FOTO)
Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci Dio mještana ponovo protestovao protiv izgradnje deponije u Kozjoj Luci
Do kada će deponija u Krupačkim stijenama da truje stanovništvo? (FOTO/VIDEO) Do kada će deponija u Krupačkim stijenama da truje stanovništvo? (FOTO/VIDEO)
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    14h 39m
    0
  • Krađa u Palama
    12h 57m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    9h 24m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    12h 12m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    5h 33m
    0