Lučić: Svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i treba ga prijaviti

25.11.2021. 19:48
0
IZVOR: Katera

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić podsjetio je da se danas obiljava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a saopštenje prenosimo u cjelosti.

- Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na sestre Mirabal, koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno ubio diktator Rafael Trujilo.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik ugrožavanja osnovnih ljudskih prava, ali, nažalost, najveći broj nasilja ostaje neregistrovan. Žene se teško odlučuju prijaviti nasilnika, najčešće zbog straha jer se plaše da će to rezultirati još težim nasiljem. Tu su i drugi razlozi kao što je ekonomska zavisnost, nisko samopouzdanje, mišljenje žrtve da joj  ionako niko ne može pomoći itd.

Prema podacima Ujedinjenih nacija polovina ubijenih žena stradala je od ruke svojih sadašnjih ili bivših partnera. Zbog svega ovoga treba da što češće iznositi ovaj problem u javnost, kako bismo probudili kolektivnu, ali i individulanu svijest o tome da je svaki oblik nasilja neprihvatljiv i treba ga prijaviti. Svjedoci smo da je došlo do drastičnog porasta broja slučajeva nasilja u porodici od početka pandemije uzrokovane virusom KOVID-19.

Ne smijemo ćutati o nasilju i nijemo ga posmatrati. Moramo pomoći žrtvama i ohrabriti ih da prijave nasilnike, a nadležne institucije su dužne da ih adekvanto kazne.

Komentari 0
Povezane vijesti
Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad Milica Borovčanin osvojila prvo mjesto na konkursu za najbolji literarni rad
Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH Miloš Lučić vraćen u pritvor, usvojena žalba Tužilaštva BiH
Ministar Lučić uputio ostavku, ogorčen ponašanjem Tužilaštva BiH? Ministar Lučić uputio ostavku, ogorčen ponašanjem Tužilaštva BiH?
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    5h 40m
    9
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    4h 24m
    0
  • Ženu ugrizao poskok dok je čupala mladi luk
    20h 37m
    0
  • Dječak iz BiH pao pod traktor, helikopterom prebačen u bolnicu
    16h 51m
    0
  • Utopio se otac devetoro djece
    21h 43m
    0