Лучић: Трново мора бити опомена коју никада не смијемо заборавити

30.07.2020. 19:19
0
ИЗВОР: gradistocnosarajevo.net

Трново мора бити опомена српском народу коју никада не смијемо заборавити, а успомену на жртве страшног злочина морамо да чувамо у сјећању, јер нас зло, како се показало, увијек вреба, рекао је предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић.

Он је додао да је у Трново дошао да се поклони српским жртвама, новомученицима, који су страдали у страшним мукама које су им, како је истакао, нанијеле њихове комшије које никада нису одговарале за своја злодјела.

Лучић је рекао да и данас имамо прилику да видимо како се уништавају православна гробља, цркве и српске светиње, те подсјетио да је у Трнову 1992. године убијен и православни свештеник.

- Као бивши борац данас морам и да искажем незадовољство статусом борачких категорија становништва, јер ова држава није нашла за сходно да ни више од двије деценије након завршетка рата на одговарајући начин ријеши статус породица погинулих и ратних војних инвалида, а посебно демобилисаних бораца, од којих је чак 10.000 још на евиденцији бироа за запошљавање, док је више од 1.600 дјеце погинулих бораца незапослено - нагласио је Лучић.

Лучић је рекао да је то срамота свих оних који се представљају заштитницима Републике Српске.

- Ових дана суочавамо се са масовним бунтом бораца, јер им ова држава, за коју су се борили, за коју су дали своју младост и дио живота, не узвраћа на прави начин. Подржавам њихова настојања да се изборе за своја права и желим да истрају у томе - поручио је Лучић.

Лучић је нагласио да Република Српска неће имати будућност све док борци и борачке категорије буду гурнути у запећак, а неборци, позадинци и они који не знају шта се десило ни у Трнову ни на другим ратиштима, руководе, одређују законе и одлучују о статусима бораца.

- То више не може тако, то се мора мијењати, јер ће Република Српска, у супотном, замријети, чему свједочи и масовно исељавање становништва из општине Трново. Морамо сачувати све српске територије и становништво на тим територијама - категоричан је Лучић.

Литургијом у Храму Светог Ђорђа, полагањем цвијећа код спомен обиљежја у Трнову и на Рогоју данас је обиљежено 28 година од стравичног злочина који су муслиманско-хрватске формације починиле над српским становништвом у том мјесту.

У нападу муслиманских формација на Трново у јулу 1992. године на најсвирепији начин убијена су 124 цивила, а тијела њих 11 још нису пронађена.

Међу настрадалима је било 48 жена и четворо дјеце, од којих је најмлађи Милун Тешановић имао само 15 мјесеци.

На велики православни празник Огњену Марију, који Срби обиљежавају 30. јула, звјерски је мучен и убијен свештеник трновског храма Недељко Поповић, а црква је запаљена.

Коментари 0
Повезане вијести
Ни послије 32 године нико није одговорао за злочине над Србима у Пофалићима Ни послије 32 године нико није одговорао за злочине над Србима у Пофалићима
Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ Сјећање на катастрофалне поплаве које су погодиле Српску, Србију и ФБиХ
„Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак) „Корана ко рана“ – Страдање Срба у селу Рујница код Цазина (одломак)
Најчитаније
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    16h 34m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    22h 7m
    2
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    22h 59m
    1
  • Епископ Николај Велимировић на данашњи дан проглашен светим
    2h 7m
    0
  • Директору Средњошколског центра Фоча горјело возило
    23h 4m
    0