Мајка палог борца ВРС није дочекала исплату 21.000 КМ за душевну бол

29.09.2021. 19:32
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Док су једни дебело уновчили своје ратне дане, па данас уживају у благодатима слободе, Стака Црнчевић (90) мајка палог борца Војске Републике Српске, нажалост, није дочекала исплату 21.000 КМ за претрпљену душевну бол због губитка сина, јер јој то нису дозволиле институције Републике Српске.

Старици нису помогле ни ургенције Установног суда БиХ који је још 2015. године наложио да се Црнчевићевој и њеној тешко болесној кћерки Мири (64) због година старости и тешког здравственог стања, у разумном року (двије године) исплати ратна одштета због погинулог сина, односно брата.

Занимљиво је да је Уставни суд БиХ препознао тежак живот на рубу егзистенције мајке и кћерке у Бањалуци, а да то нису биле у стању препознати институције Републике Српске.

Предраг Хербез, правни заступник породице Црнчевић, изјавио је за Српскаинфо да су правосудне институције још 2009. године утврдиле да су захтјеви Стаке и њене ћерке Мире Црнчевић оправдани и да им Влада Републике Српске мора исплатити одштету за претрпљену душевну бол због губитка сина, односно брата Младена Црнчевића који је погинуо у Војсци Републике Српске.

Међутим, Министарство финансија Републике Српске као датум исплате у случају Црнчевић одредило је тек 2028. годину, пише Српскаинфо.

Слика

 

Услиједила је апелација Уставном суду БиХ, јер су мајка и кћерка вјеровале да то што им раде институције, нема везе са здравим разумом, ни упоришта у закону, али су се превариле.

Одлуком Уставног суда БиХ број АП- 536/15 на сједници одржаној 30. јуна 2015. године (шест година након што је донесена правоснажна пресуда пред судом у Српској) донесена је одлука о допустивости и меритуму којом усвојена и апелација Стаке и Мире Црнчевић на начин да је под тачком 43 наведено:  "Уставни суд БиХ је у цитираној Одлуци број АП 1402/09 наложио Влади Републике Српске да изврши своје уставне обавезе и обезбједи поштовање људских права тако што ће предузети одговарајуће мјере с циљем да апеланти и остали повјериоци који посједују извршне судске одлуке на терет буџетских средстава Републике Српске наплате своја потраживања у што краћем року".

Хербез конкретан случај описује као "морални геноцид" над породицама палих бораца.

– Када Уставни суд БиХ каже најкраћи разумни рок, то је према Европском суду правде период од максимално двије године. Прецизније речено, новац је Црнчевићима требао бити исплаћен још 2017. године - објаснио је адвокат Хербез.

Додаје како су надлежни који одлучују о судбинама обичних грађана заборавили да су постали то што јесу, захваљући хиљадама Младена и других бораца Војске Републике Српске који су дали животе за настанак Српске.

– Очигледно је да се тога сјете само на прославама и сличним скуповима када треба да прикупе политичке поене- каже адвокат Хербез.

Слика

Предраг Хербез/Фото: Д.Божић/РАС Србија

Додаје како мајка није дочекала исплату на име претрпљене душевне боли због изгубљеног сина, а питање је да ли ће исплату дочекати и њена болесна кћерка.

Хербез наводи и како су постојали бројни начини да се Стаки и њеној кћерки исплати оно што им је припадало.

– Нажалост покојна Стака и њена болесна кћерка Мира принуђене су биле да редовно измирују своје обавезе када су у питању порези, те рачуни за режије и љекове и то од пензије која је износила 300 марака и 160 марака колико се исплаћује за туђу његу и помоћ. Могли су их ослободити плаћања тих рачуна или било чега за шта су иначе морале издвајати новац, али ништа од тога се није догодило. Нажалост Црнчевићи нису једини, јер грађана који су у сличним ситуацијама има превише- закључио је бањалучки адвокат Предраг Хербез.

У Влади Републике Српске срамну одлуку правдали су Законом о унутрашњем дугу Републике Српске гдје су случајеви попут мајке и ћерке Црнчевић категорисани као ратна штета.

Иначе, укупан износ који ће Република Српска једног дана исплатити на основу ових и сличних предмета досегао је цифру од невјероватних 570 милиона марака.

Коментари 0
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске Служен помен погинулим борцима Војске Републике Српске
Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске Како је двадесетогодишњакиња постала симбол Гарде Републике Српске
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    16h 14m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    14h 58m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    9h 43m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    6h 42m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    6h 48m
    0