Максим Лучић најбољи на Другој смотри младих математичара „Прва искра“ (ФОТО)

23.04.2023. 10:31
1
ИЗВОР: katera.news

Друга смотра младих математичара под називом „Прва искра“ одржана је јуче у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи.

Прво мјесто освојио је Максим Лучић, којем је додијељена и посебна награда за оригинално рјешење једног од задатака. Лучић је на такмичењу освојио максималних 100 бодова.

Првих пет мјеста, уз Лучића, заузели су Филип Шоја, Страхиња Божовић, Матија Пантелић и Новак Цвијетић, а из Основне школе „Петар Петровић Његош“ истичу да су сви имали преко 80 бодова.

Такмичење је окупило 25 најбољих математичара, ученика шестих разред из девет школа са подручја Сарајевско-романијске регије.

- Након што је прошле године организована прва смотра на којој су  учествовали ученици шестог разреда основних школа са простора града Источно Сарајево и која је наишла на опште одушевљење учесника овај пут смотра је имала регионални карактер. За овогодишњу смотру упутили смо званични позив у тринаест школа регије: ОШ "Соколац" Соколац, ОШ "Милан Илић Чича Шумадијски" Хан Пијесак, ОШ „Мокро“ Мокро, ОШ „Пале“ Пале, ОШ „Србија“ Пале, ОШ „Свети Сава“ Источно Ново Сарајево, ОШ „Јован Дучић“ Касиндо, ОШ „Алекса Шантић“ Војковићи“, ОШ „ Свети Сава“ Трново, ОШ „Љутица Богдан“ Калиновик, ОШ "Свети Сава" Рогатица и ОШ "Вук Караџић" Вишеград – навели су из Основне школе „Петар Петровић Његош“ за портал Катера.

Како додају, позив је прихватило девет школа које су послале званичне пријаве за своје ученике и наставнике, а специјална позивница је упућена за два ученика Основне школе „Јован Дучић“ из Касиндола и њихову наставницу јер школа није послала званичну пријаву, а ученици су изборили пласман на школском такмичењу.

- Имајући у виду да ученици шестих разреда нису обахваћени такмичењима које организује Републички педагошки завод Републике Српске, а да несумњиво у тој категорији има изванредних талената за математику организатор такмичења је одлучио да покуша организовати једно опуштено, незванично такмичење из математике. У припреми за смотру затражено је мишљење више искусних наставника математике, али и савјетника за математику у РПЗ РС, Милисава Кнежевића и Горана Јанковића од којих су добили врло позитивно мишљење и више није било никакве сумње да треба кренути у реализацију – истакли су нам из Основне школе „Петар Петровић Његош“.

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

Фото: Уступљене фотографије

Да би оствариле пласман на ову смотру школе су организовале и квалификациона такмичења у својим школама, а задатке је изабрао наставник математике у пензији Миленко Кубатлија.

Жеља организатора је била да се омогући да сви ученици освоје значајан број поена и на тај начин у њима пробуди жеља за такмичењем, а не да им се на самом почетку огади и сама помисао на будућа такмичења. Такмичари су, распоређени у двије учионице, имали 90 минута за израду задатака а омогућен им је и забавни програм уз музику.

- Такмичење је било добро припремљено, ученици и наставници су се пријатно осјећали и били су видно задовољни и срећни што су били дио ове манифестације. Позитивна искуства са ове и претходне смотре биће искориштена да свака наредна смотра буде још квалитетнија и подигнута на виши организацијски ниво – поручили су организатори.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 23.04.2023. 12:33
    Svaka čast organizatorima i svim vrijednim nastavnicima koji su učestvovali na ovom događaju.Posebno čestitam svim učenicima koji su uzeli učešće na ovoj manifestaciji.
    Toliko pametne djece na jednom mjestu, divno.
Повезане вијести
Василије Шука најбољи на Трећој смотри младих математичара „Прва искра“ (ФОТО) Василије Шука најбољи на Трећој смотри младих математичара „Прва искра“ (ФОТО)
У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црвеног крста У ОШ „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи одржана радионица дисеминације о покрету Црве...
Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар Петровић Његош“ Такмичењу младих математичара: Најуспјешнији ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар ...
Најчитаније
  • Карлинг репрезентација БиХ заузела 7. мјесто на Европском првенству у Шкотској
    23h 0m
    7
  • Илиџанци – највеће жртве и најбољи борци Републике Српске (ФОТО)
    6h 5m
    2
  • Група ходочасника из Сокоца стигла у Никшић
    6h 37m
    0
  • Одржан васкршњи концерт и промовисана књига о цркви у Пофалићима (ФОТО)
    9h 53m
    0
  • Ђоковић са кацигом изашао међу навијаче (ВИДЕО)
    6h 46m
    0