Maksim Lučić najbolji na Drugoj smotri mladih matematičara „Prva iskra“ (FOTO)

23.04.2023. 10:31
1
IZVOR: katera.news

Druga smotra mladih matematičara pod nazivom „Prva iskra“ održana je juče u Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži.

Prvo mjesto osvojio je Maksim Lučić, kojem je dodijeljena i posebna nagrada za originalno rješenje jednog od zadataka. Lučić je na takmičenju osvojio maksimalnih 100 bodova.

Prvih pet mjesta, uz Lučića, zauzeli su Filip Šoja, Strahinja Božović, Matija Pantelić i Novak Cvijetić, a iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ ističu da su svi imali preko 80 bodova.

Takmičenje je okupilo 25 najboljih matematičara, učenika šestih razred iz devet škola sa područja Sarajevsko-romanijske regije.

- Nakon što je prošle godine organizovana prva smotra na kojoj su  učestvovali učenici šestog razreda osnovnih škola sa prostora grada Istočno Sarajevo i koja je naišla na opšte oduševljenje učesnika ovaj put smotra je imala regionalni karakter. Za ovogodišnju smotru uputili smo zvanični poziv u trinaest škola regije: OŠ "Sokolac" Sokolac, OŠ "Milan Ilić Čiča Šumadijski" Han Pijesak, OŠ „Mokro“ Mokro, OŠ „Pale“ Pale, OŠ „Srbija“ Pale, OŠ „Sveti Sava“ Istočno Novo Sarajevo, OŠ „Jovan Dučić“ Kasindo, OŠ „Aleksa Šantić“ Vojkovići“, OŠ „ Sveti Sava“ Trnovo, OŠ „Ljutica Bogdan“ Kalinovik, OŠ "Sveti Sava" Rogatica i OŠ "Vuk Karadžić" Višegrad – naveli su iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ za portal Katera.

Kako dodaju, poziv je prihvatilo devet škola koje su poslale zvanične prijave za svoje učenike i nastavnike, a specijalna pozivnica je upućena za dva učenika Osnovne škole „Jovan Dučić“ iz Kasindola i njihovu nastavnicu jer škola nije poslala zvaničnu prijavu, a učenici su izborili plasman na školskom takmičenju.

- Imajući u vidu da učenici šestih razreda nisu obahvaćeni takmičenjima koje organizuje Republički pedagoški zavod Republike Srpske, a da nesumnjivo u toj kategoriji ima izvanrednih talenata za matematiku organizator takmičenja je odlučio da pokuša organizovati jedno opušteno, nezvanično takmičenje iz matematike. U pripremi za smotru zatraženo je mišljenje više iskusnih nastavnika matematike, ali i savjetnika za matematiku u RPZ RS, Milisava Kneževića i Gorana Jankovića od kojih su dobili vrlo pozitivno mišljenje i više nije bilo nikakve sumnje da treba krenuti u realizaciju – istakli su nam iz Osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“.

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Foto: Ustupljene fotografije

Da bi ostvarile plasman na ovu smotru škole su organizovale i kvalifikaciona takmičenja u svojim školama, a zadatke je izabrao nastavnik matematike u penziji Milenko Kubatlija.

Želja organizatora je bila da se omogući da svi učenici osvoje značajan broj poena i na taj način u njima probudi želja za takmičenjem, a ne da im se na samom početku ogadi i sama pomisao na buduća takmičenja. Takmičari su, raspoređeni u dvije učionice, imali 90 minuta za izradu zadataka a omogućen im je i zabavni program uz muziku.

- Takmičenje je bilo dobro pripremljeno, učenici i nastavnici su se prijatno osjećali i bili su vidno zadovoljni i srećni što su bili dio ove manifestacije. Pozitivna iskustva sa ove i prethodne smotre biće iskorištena da svaka naredna smotra bude još kvalitetnija i podignuta na viši organizacijski nivo – poručili su organizatori.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 23.04.2023. 12:33
    Svaka čast organizatorima i svim vrijednim nastavnicima koji su učestvovali na ovom događaju.Posebno čestitam svim učenicima koji su uzeli učešće na ovoj manifestaciji.
    Toliko pametne djece na jednom mjestu, divno.
Povezane vijesti
Kristina Kovač učenik generacije OŠ “Petar Petrović Njegoš” Kristina Kovač učenik generacije OŠ “Petar Petrović Njegoš”
Vasilije Šuka najbolji na Trećoj smotri mladih matematičara „Prva iskra“ (FOTO) Vasilije Šuka najbolji na Trećoj smotri mladih matematičara „Prva iskra“ (FOTO)
U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crvenog krsta U OŠ „Petar Petrović Njegoš“ u Istočnoj Ilidži održana radionica diseminacije o pokretu Crve...
Najčitanije
  • Legenda o Milunu Mimiću
    7h 37m
    9
  • Sjećanje na ubijene civile u selu Presjenica
    6h 41m
    11
  • Bol roditelja ubijenog dječaka Gorana Bozala ne jenjava decenijama
    9h 44m
    1
  • Automobil udario dječaka u Bijeljini, ima teške povrede
    22h 39m
    0
  • Promjena porodičnog ljekara, pedijatra i ginekologa od 1. septembra do 31. oktobra
    9h 14m
    0