Мали Зејтинлик - прича о једном рату и животу послије рата (ВИДЕО)

04.09.2023. 10:39
1
ИЗВОР: rts.rs

Када је 21. новембра 1995. године потписан мировни споразум у Дејтону, рат у БиХ је завршен.

Родила се нова држава, а они који су се борили у том рату, те зиме умрли су по други пут, и тако је настао Мали Зејтинлик у Сокоцу.

Видео: RTS Oko 

Као што споразум није потписан у Дејтону, већ у војној бази Рајт-Петерсон код Дејтона, тако су и Срби који су живјели код Сарајева знали да ту неће остати. Ни они, нити њихова дјеца која су се борила у рату.

Срби из Вогошће, Грбавице, Добриње, Хаџића, Илиџе, Рајловца, Илијаша и других делова Српског Сарајева, њих 150 000, нису вјеровали властима у БиХ. Почели су да одлазе, гдје је ко могао, а они који су у рату сахранили своје најмилије, кренули су на пут до новог гробља, са којег, вјерују, нико никада више неће селити погинуле борце.

Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" на Сокоцу од 24. марта ове године носи назив Српско војничко спомен-гробље "Нови Зејтинлик".

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 03.09.2023. 21:31
    Iz poštovanja prema poginulim borcima koji su konačno nasli vjecnu kucu,donijeta je odluka da se zove Novi Zejtinlik a ne Mali.Vjecna im slava i hvala.
Повезане вијести
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца Дан када је за одбрану Српске Илиџе и српског народа животе дало 12 Илиџанаца
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    9h 46m
    4
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    18h 38m
    0
  • Ујић ослобођен оптужбе за злочине у Рогатици
    12h 29m
    0
  • На планинарском походу на Романији очекује се око 200 учесника
    16h 14m
    0
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    7h 21m
    4