Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO)

04.09.2023. 10:39
1
IZVOR: rts.rs

Kada je 21. novembra 1995. godine potpisan mirovni sporazum u Dejtonu, rat u BiH je završen.

Rodila se nova država, a oni koji su se borili u tom ratu, te zime umrli su po drugi put, i tako je nastao Mali Zejtinlik u Sokocu.

Video: RTS Oko 

Kao što sporazum nije potpisan u Dejtonu, već u vojnoj bazi Rajt-Peterson kod Dejtona, tako su i Srbi koji su živjeli kod Sarajeva znali da tu neće ostati. Ni oni, niti njihova djeca koja su se borila u ratu.

Srbi iz Vogošće, Grbavice, Dobrinje, Hadžića, Ilidže, Rajlovca, Ilijaša i drugih delova Srpskog Sarajeva, njih 150 000, nisu vjerovali vlastima u BiH. Počeli su da odlaze, gdje je ko mogao, a oni koji su u ratu sahranili svoje najmilije, krenuli su na put do novog groblja, sa kojeg, vjeruju, niko nikada više neće seliti poginule borce.

Vojničko spomen-groblje "Mali Zejtinlik" na Sokocu od 24. marta ove godine nosi naziv Srpsko vojničko spomen-groblje "Novi Zejtinlik".

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Voxpopuli 03.09.2023. 21:31
    Iz poštovanja prema poginulim borcima koji su konačno nasli vjecnu kucu,donijeta je odluka da se zove Novi Zejtinlik a ne Mali.Vjecna im slava i hvala.
Povezane vijesti
Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca Dan kada je za odbranu Srpske Ilidže i srpskog naroda živote dalo 12 Ilidžanaca
Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica Za odbjeglim Tomićem još nije raspisana potjernica
Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika Agrarni fond Istočnog Sarajeva: Podjela sjemenskog materijala za 371 poljoprivrednika
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    18h 20m
    0
  • Krađa u Palama
    16h 38m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    13h 5m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    15h 53m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    9h 14m
    0