Малигне, кардиоваскуларне и душевне болести најчешћи узрок губитка радне способности

19.07.2023. 15:12
0
ИЗВОР: srna.rs

Најзаступљеније болести које су узрочник губитка радне способности у Републици Српској су малигне 22,42 одсто, кардиоваскуларне 19,92 и душевне болести 18,86 одсто, саопштено је из Фонда за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/.

Осим три доминантне болести као узрочника инвалидности и губитка радне способности, са мањом заступљеношћу су и повреде на раду са 9,23 одсто, болести нервног система 8,97 и болести мишићно-коштаног система 8,57 одсто.

Из Фонда наводе да је, за разлику од држава у окружењу или европском простору гдје су болести кардиоваскуларног система најзаступљеније узрок настанка инвалидности, у Републици Српској већ дужи период доминантне малигне болести које са кардиоваскуларним и душевним болестима чине чак 61,20 одсто узрока настанка инвалидности, што се оцјењује као јако неповољно.

- То се, најчешће, образлаже савременим и стресним начином живота, загађењем животне средине, хране, воде, ваздуха али и директном повезивањем настанка карцинома и душевних болести као посљедице ратних догађаја и бомбардовања простора Републике Српске муницијом са осиромашеним уранијумом у периоду 1992-1995. године и територије бивше Југославије 1999. године од стране НАТО снага - наводи се у саопштењу.

Према подацима Фонда, у поступку рјешавања захтјева за остваривање права на инвалидску пензију од јануара до јуна извршено је 2.926 оцјена радне способности, што је у односу на исти период прошле године више за 628 или 27,3 одсто.

Од укупног броја вјештачења радне способности на домаће осигурање се односи 2.199, а на вјештачење са елементима ино-осигурања 727 захтјева.

Постојање инвалидности у смислу губитка радне способности утврђено је код 758 или 25,91 одсто осигураника, код 4,40 одсто осигураника инвалидност не постоји, код 52,39 одсто лијечење није завршено, код 17,05 одсто утврђена је смањена радна способност и код четири осигураника да постоји опасност од настанка инвалидности.

Број губитака радне способности у периоду јануар-јун утврђен у 758 случајева и у односу на исти период прошле године већи је за 88 или 13,13 одсто, а изразито је повећан број оцјена којима је од органа вјештачења утврђено да лијечење није завршено и односи се на 1.533 осигураника, што је повећање за 47,68 одсто.

Према наводима Фонда, то се доводи у директну везу са изразито повећаним бројем вјештачења усљед примјене нових правних прописа у области здравственог осигурања - Правилник о остваривању права на накнаду плате за вријеме привремене неспособности за рад и Закон о здравственој заштити, по којима се осигураник након протека шест мјесеци привремене неспособности обавезно упућује органима вјештачења Фонда ПИО Републике Српске на оцјену радне способности.

Коментари 0
Повезане вијести
БиХ недостаје радника, погледајте којих БиХ недостаје радника, погледајте којих
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Позив за ажурирање документације за остваривање пензије Позив за ажурирање документације за остваривање пензије
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    7h 52m
    11
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 36m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    22h 49m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    19h 3m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    23h 55m
    0