Малољетни брат и сестра из Пала живе потпуно сами у трошној и запуштеној кући (ФОТО)

06.11.2020. 15:00
9
ИЗВОР: spin-portal.info

Прича о грађанима који живе на рубу егзистенције у Републици Српској, нажалост, сваким даном је све више. Још једна тужна животна прича о тешкој судбини двоје дјеце долази из Пала…

Брат и сестра, С.К. (17) и К.К. (15), обоје малољетни, живе сами у мјесту Подвитез, удаљеном скоро 5 км од Пала. Мајка их је оставила још док су били мали, а прије непуних седам дана умро им је и отац. Без ближе родбине која би бринула о њима, без основних услова за живот, са једва 100 КМ дјечијег додатка С.К. и К.К. живе у запуштеној трошној кући са испуцалим зидовима, неисправним инсталацијама, влагом и мишевима.

Иако препуштени сами себи, након што су изгубили јединог старатеља, брат и сестра редовно иду у школу и сналазе се како умију, дан за даном… Храну им доносе комшије за сад, купују другари или К.К. са својих 15 година покушава да скува нешто себи и брату.

Жељу да помогну својим друговима изразили су дјечакови  другови из разреда који су им лично, и уз помоћ добрих људи, пружили помоћ у најнеопходнијим стварима за сада, храни и огреву. Међутим, ови храбри и хумани младићи, уз помоћ трећег другара, не заустављају се на томе. Кажу, учиниће све што је у њиховој моћи како би својим другарима обезбиједили основне услове за нормалан живот.

- Ми смо покренули акцију прикупљања новчаних средстава за њих, да могу нормално да живе. У току је акција прикупљања новца у нашој школи, а кутије за помоћ су постављене и у већини кафића у Палама. Осим тога, контактирали смо начелника Општине, директора Дома здравља, у акцију се укључила и наша школа. Добили смо обећање и од директора Електодистрибуције да ће им отписати дуг за струју, свима смо се обраћали и сви су обећали помоћи. Заиста се надамо да ће се што прије покренути сви да заједнички помогнемо , јер услови у којима они живе су заиста лоши. Чак немају гдје да се окупају, односно није сигурно, јер бојлер је покварен и капље вода из њега, ако дође у додир са струјом може бити опасно - прича дјечаков друг Славко Јаковљевић.

Без обзира на све, они су скромна дјеца. Захвални су за сваку помоћ добрих људи, а посебно поносни на школске другаре који се боре да би њима обезбиједили што боље услове живота. И док њихови вршњаци данас имају шта год пожеле, и опет су назадовољни, они  желе само једно, да имају гдје да се окупају и шта да једу.

Славко и Лука позивају све људе који су у могућности да помогну да се јаве, и барем мало олакшају свакодневне бриге брата и сестре из Пала.

У току је отварање жиро рачуна на који ће грађани моћи да уплате новац за помоћ С.К и К. К, до тада донирајте новац у кутијама предвиђеним за то или назовите њихове другове, они ће вас упутити шта им је све потребно да би могли да живе, уче и радују се као и њихови вршњаци. Број телефона: 065/264-351 (Славко)

  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика
  • Слика

 

Коментари 9
  • Generic placeholder image
    Anonimna 08.11.2020. 19:35
    Nadjite djeci smjestaj na Palama.
    Oni ne mogu se brinuti o kuci i imanju okolo.
    Pa vidite da ovo potice iz mnogo ranijeg perioda.
    Ispucala daska wc solje, prljavština, drva neiscjepana... Nije to samo od prije sedam dana
  • Generic placeholder image
    Hakija meholjic 08.11.2020. 18:12
    Pa neka nesic bidne direktor EP pa neka im otpise, a neka opstina pomogne i ovi bjednici sa bilborda! Stoka vozi dzipa a nema diplome, a djeca se pate? Majku vam svima lopovsku
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 07.11.2020. 15:31
    Za pohvalu je solidarnost drugova i dobrih ljudi, ali problem treba sistemski riješiti. Ne mogu djeca živjeti od pomoći .
  • Generic placeholder image
    Gradjanin 07.11.2020. 15:29
    Ovo je sramota svih fotošopiranih faca sa gradskih bilborda, koji se samo otimaju za direktorska mjesta. Gdje su nadležne lokalne i republičke institucije?
  • Generic placeholder image
    Aleksandar 07.11.2020. 09:53
    Treba račun za uplate iz Srbije
  • Generic placeholder image
    Istočno sarajevo 07.11.2020. 08:22
    Ja ću lično da im uradim keramiku samo neka neko obezbedi materijal, mislim da ima mnogo firmi koje mogu da ga nabave
  • Generic placeholder image
    Milica 06.11.2020. 21:18
    I broj racuna za uplate. A nadležni neka pored otpisa duga za struju, otpisu i u buducnosti, jer nemaju od cega placati, jadna djeca. I mozda neko od privrednika, da im bar jedan obrok dnevno obezbijedi u svom objektu ili kako vec.
  • Generic placeholder image
    Milica 06.11.2020. 21:16
    Jako je uzasno stanje. Ali, da li za pocetak neko moze pospremiti? Nije ni djevojcica mala, a ni brat, pa i dok im je otac bio ziv, ovdje bas higijena nije na prvom mjestu bila. Dajte adresu, pa da bar odemo u akciju uredjivanja za pocetak
  • Generic placeholder image
    Nemanja 06.11.2020. 16:38
    Ajde cim bude ziro racun otvoren objavite da i mi iz ostalih gradova mozemo pomoci. Cim bude plata ja uplacujem,pa ko koliko moze
Повезане вијести
Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак Косорић задовољан стартом Романије: Очекивали смо добар почетак
Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама Хуманитарно вече за Милана Маџгаља у петак у Палама
Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО) Пале: Српска демократска странка и Социјалистичка партија подржале Дејана Којића (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 10m
    0
  • Слани мафини
    22h 31m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 20m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    16h 49m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 19m
    0