Манастир Високи Дечани: Међуетнички односи најгори у посљедње 23 године

01.08.2022. 13:50
0
ИЗВОР: srna.rs

Братство манастира Високи Дечани оцијенило је да међуетнички односи на Косову и Метохији у посљедње 23 године нису били гори и да Влада самопроглашеног Косова показује неспремност да сачува мир и Србе на овом простору.

- Услед оружане акције косовске полиције, лако је могло доћи до нереда, као што се то десило 17. марта 2004. године када је за два дана спаљено 30 српских цркава - објављено је на "Твитер" налогу овог манастира.

У објави се наводи да су се "претходне ноћи многи косовски Срби, монаси и монахиње у нашим манастирима, молили за мир услед могуће оружане акције косовске полиције, као и могућих нереда косовских Албанаца".

Уз поруку "Мир се мора сачувати", из манастира су упозорили да привремена Влада у Приштини жели да настави са политиком пријетње и дискриминације према Србима на Косову.

- Међуетнички односи на Косову никада нису били гори у последње 23 године због провокативног понашања власти косовских Албанаца, које може довести до директне конфронтације и потпуног колапса мировне мисије. Ово је последње што некоме треба у овом тренутку - поручили су из манастира Високи Дечани.

Власти самопроглашеног Косова саопштиле су у петак, 29. јула, да од 1. августа неће признавати документе издате у Србији, те да ће они који их посједују добити привремене дозволе приликом доласка на Косово и Метохију.

У исто вријеме, власти у Приштини планирале су да започну обавезну поновну регистрацију возила са регистарским таблицама Србије, што би утицало на Србе на сјеверу Космета и из још неколико градова.

Саопштење је довело до тензија на граничном прелазу. Срби су блокирали путеве на сјеверу Космета, што је навело Приштину да одгоди увођење ограничења уласка до 1. септембра.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Ухапшен још један Србин са Космета Ухапшен још један Србин са Космета
Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта
Најчитаније
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    13h 34m
    4
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    12h 29m
    3
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    7h 17m
    0
  • Утопио се отац деветоро дјеце
    8h 23m
    0
  • Међународни празник рада, 1. мај – симбол борбе за бољи и праведнији свијет
    16h 51m
    0