Манастир Високи Дечани прославио ктиторску славу

24.11.2022. 18:00
0
ИЗВОР: srna.rs

Манастир Високи Дечани прославио је данас ктиторску славу Светог великомученика краља Стефана Дечанског, а епископ рашко-призренски Теодосије поручио је српском народу да не треба много да брине шта ће бити са њима и њиховим светињама на Косову и Метохији јер је то у Божијој власти и Светог краља Стефана.

Владика је истакао да су многи покушали да однесу светог краља, да не буде на овом мјесту, али свети краљ то није дозволио.

Архиепископ михаловско-кошички Георгије рекао је данас да се поклања вјерницма пред њиховом вјером и љубављу да живе на земљи која је њихова, која им је дар од Господа.

- Христос који је био распет и који је Васкрсао тако ће те васкрснути и ви. Имате јаку цркву, имате јако монаштво, имате студенте богословије који имају чисте очи. Кад гледам у вас и кад гледам ваше лице видим Васкрслог Христа. За мене је велики Благослов да доживим вас као заједницу цркве која се моли Господу - рекао је архиепископ Георгије, преноси Радио Гораждевац.

Свету литургију су служили архиепископ михаловско-кошички Георгије из Словачке, епископ новобрдски Иларион и епископ рашко-призренски Теодосије уз саслужење свештенства, монаштва и призренских богослова. На прослави манстирске славе било је присутно око 600 вјерника.

Српска православна црква /СПЦ/ данас прославља Светог мученика Стефана Дечанског – Мратиндан.

Коментари 0
Повезане вијести
Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта Манастиру Високи Дечани уписано власништво над 24 хектара земљишта
Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља Ни након осам година манастиру Високи Дечани није враћена земља
Фотографије дана: Високи Дечани у љепоти објектива – степенице ка небу! Фотографије дана: Високи Дечани у љепоти објектива – степенице ка небу!
Најчитаније
  • Породица Крунић из Источног Сарајева добила кров над главом
    23h 53m
    5
  • Билборд у Палама: „Не псуј Бога“ (ФОТО)
    21h 28m
    7
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    7h 27m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    5h 54m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    7h 46m
    0