Manastir Visoki Dečani proslavio ktitorsku slavu

24.11.2022. 18:00
0
IZVOR: srna.rs

Manastir Visoki Dečani proslavio je danas ktitorsku slavu Svetog velikomučenika kralja Stefana Dečanskog, a episkop raško-prizrenski Teodosije poručio je srpskom narodu da ne treba mnogo da brine šta će biti sa njima i njihovim svetinjama na Kosovu i Metohiji jer je to u Božijoj vlasti i Svetog kralja Stefana.

Vladika je istakao da su mnogi pokušali da odnesu svetog kralja, da ne bude na ovom mjestu, ali sveti kralj to nije dozvolio.

Arhiepiskop mihalovsko-košički Georgije rekao je danas da se poklanja vjernicma pred njihovom vjerom i ljubavlju da žive na zemlji koja je njihova, koja im je dar od Gospoda.

- Hristos koji je bio raspet i koji je Vaskrsao tako će te vaskrsnuti i vi. Imate jaku crkvu, imate jako monaštvo, imate studente bogoslovije koji imaju čiste oči. Kad gledam u vas i kad gledam vaše lice vidim Vaskrslog Hrista. Za mene je veliki Blagoslov da doživim vas kao zajednicu crkve koja se moli Gospodu - rekao je arhiepiskop Georgije, prenosi Radio Goraždevac.

Svetu liturgiju su služili arhiepiskop mihalovsko-košički Georgije iz Slovačke, episkop novobrdski Ilarion i episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva, monaštva i prizrenskih bogoslova. Na proslavi manstirske slave bilo je prisutno oko 600 vjernika.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas proslavlja Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan.

Komentari 0
Povezane vijesti
Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO) Više od 600 vjernika u manastiru Visoki Dečani na praznik Cvijeti (FOTO)
Manastiru Visoki Dečani upisano vlasništvo nad 24 hektara zemljišta Manastiru Visoki Dečani upisano vlasništvo nad 24 hektara zemljišta
Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja Ni nakon osam godina manastiru Visoki Dečani nije vraćena zemlja
Najčitanije
  • Sahranjen naš dobri prota Vojo (FOTO)
    8h 2m
    1
  • Uhapšen Paljanin zbog sumnje da je nanio tjelesne povrede sugrađaninu
    10h 21m
    1
  • U saobraćajnoj nesreći poginulo dijete
    10h 48m
    0
  • Sahrana popa Žuće u porti Hrama Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima
    13h 28m
    1
  • Godišnjica rođenja Milutina Bojića, autora "Plave grobnice"
    6h 13m
    0