Мандрапа: Након свега што преживи човјек мора да крене даље

15.10.2023. 09:40
0
ИЗВОР: srna.rs

У Бањалуци је синоћ изведена монодрама "К`о камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана", коју, према тексту Драгане Мандрапе, игра глумица Љиљана Чекић.

Мандрапа је истакла да то није само прича о страдању херцеговачких Срба у Другом свјетском рату, него и о животу, те како након свега што преживи човјек мора да крене даље.

Мандрапа, која је професор српског језика и књижевности у Средњој школи "28. јуни" у Источном Новом Сарајеву, изјавила је Срни да је причу своје мајке жељела да претвори у монодраму како би сачувала сјећање на страдање, не само једне породице, него и Срба у рату.

- Успјела сам прикупити много грађе и била је идеја да се направи прича о страдању херцеговачких Срба, а с обзиром на то да сам и ја у посљедњем рату доживјела личну трагедију, прича се повезала сама од себе - рекла је Мандрапа.

Она је истакла да се у животу не може ићи даље ако се са собом носи мржња.

- То тако не може. Тако нас је одгајала мајка, без обзира на страшне трауме које је преживјела није нас оптеретила тиме, одгајала нас је да не идемо у живот са мржњом. Тако сам ја одгајала и своје дијете - да треба славити живот - рекла је Мандрапа.

Мандрапа је напоменула да свако носи свој крст, као и да постоје много теже приче од њене, али и да је схватила да јој је дужност да преноси сјећања на будуће генерације.

  • Слика
  • Слика
  • Слика

Предсједник Српског културног и просвјетног друштва "Просвјета" из Бањалуке Жељко Вујадиновић рекао је да је одбор овог друштва продуцент монодраме "К`о камен - Веленка Брстинова и кћер јој Драгана", која има вишеструки значај, јер говори о континуитету страдања српског народа у ратним дешавањима у 20. вијеку.

- Са друге стране, на свој начин ова монодрама говори и о бесмислености самог тог рата и колико су разорни и тешки ти грађански ратови и међукомшијски сукоби засновани на бази вјерске нетолеранције - истакао је Вујадиновић.

Премијера монодраме изведена је пред многобројном публиком на сцени "Петар Кочић" у Народном позоришту Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
У Мостару изведена монодрама о страдању Срба Сарајева и Херцеговине У Мостару изведена монодрама о страдању Срба Сарајева и Херцеговине
Вечерас представа ''К`о Камен" у Мостару Вечерас представа ''К`о Камен" у Мостару
Љиљана Чекић: Важан је добар текст, а не форма Љиљана Чекић: Важан је добар текст, а не форма
Најчитаније
  • Позив бабице један од најљепших, најхуманијих и најодговорнијих позива
    22h 30m
    6
  • У саобраћајној несрећи погинуло дијете
    4h 31m
    0
  • Сахрањен наш добри прота Војо (ФОТО)
    1h 45m
    0
  • Сахрана попа Жуће у порти Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима
    7h 11m
    1
  • Ухапшен Паљанин због сумње да је нанио тјелесне повреде суграђанину
    4h 4m
    1