Манифестација „Дани Жарка Видовића“ 23. априла у Источном Сарајеву

03.04.2023. 13:10
0
ИЗВОР: katera.news

Научна и културно-умјетничка манифестација „Дани Жарка Видовића“ организоваће се 23. априла ове године први пут у Источном Сарајеву.

У организацији Филозофског факултета Пале, Православног богословског факултета „Свети Василије Острошки“ Фоча и Културног клуба „Фронесис“ Источно Сарајево, а под покровитељством општине Источна Илиџа, манифестација посвећена српском религијском мислиоцу, историчару умјетности, ликовном критичару и историчару цивилизације доноси многе активности.

Борјан Митровић је, у име организатора, навео планиране активности манифестације.

- Планирано је да учесници окрулог стола у јутарњим часовима оду до Старе цркве на Башчаршији, а након тога, у 12 часова, у згради Електротехничког факултета почеће округли сто – рекао је он.

Према његовим ријечима, учесници округлог стола су Матија Бећковић, Богољуб Шијаковић, Мило Ломпар, Ранко Поповић, Борис Брајовић и Дарко Ђого, еминентни умјетници и нека од најзначајних имена српске културе.

Након округлог стола, како наводи Митровић, у 19.00 часова у амфитеатру Електротехничког факултета биће организовано књижевно вече Матије Бећковића.

Слика

Митровић додаје да је планирано да се на основу излаганих радова објави зборник, те да се продуби сарадња са битним српским културним институцијама, посебно са задужбином Жарка Видовића у Београду.

Митровић је такође подсјетио да је овај умјетник рођен у Тешњу, као и да је своју универзитетску каријеру започео у Сарајеву, те да је несебичан допринос дао у темељењу Универзитет у Српском Сарајеву и Богословског факултета у Фочи.

Као важну информацију, Митровић је нагласио да је од недавно, на подручју општине Источна Илиџа, улица понијела име Жарка Видовића, као и да је то прва улица са именом овог великог мислиоца двадесетог вијека у овим крајевима.

Ведран Голијанин, доцент на Православном богословском факултету „Свети Василије Острошки“ Фоча нагласио је да је православно богословско образовање кроз историју у БиХ било везано за Сарајево, те да иако фочански факултет не може да борави у својој згради не значи да се одрекао просвјетног и културног рада.

- Ову манифестацију, коју организујемо са Филозофским факултетом, видимо као добру прилику да Богословски факултет унаприједи и побољша живот у Источном Сарајеву, а Жарко Видовић је један од оснивача и професора на Богословском факултету. Ово је прилика да му се, на неки начин, захвалимо и одужимо за његов важан ангажман – рекао је он.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Драган Учур, професор са Богословског факултета у Фочи, познавао је Видовића, а истиче да је био диван човјек, којег су, између осталих врлина, красиле скромност и једноставност.

Слика

Фото: Предраг Крстовић

Коментари 0
Повезане вијести
Источна Илиџа: За суфинансирање трошкова боравка дјеце у вртићима 150 захтјева Источна Илиџа: За суфинансирање трошкова боравка дјеце у вртићима 150 захтјева
Санирање дивље депоније на локацији „Блаца“ Санирање дивље депоније на локацији „Блаца“
Божовић на мирном протесту са суграђанима Божовић на мирном протесту са суграђанима
Најчитаније
  • Погледајте маршруту уличне трке у Источном Новом Сарајеву (ФОТО)
    13h 32m
    0
  • План редукције воде за недјељу, 8. септембар
    5h 55m
    6
  • Преминуо Славо Кукић
    10h 28m
    1
  • У Источном Новом Сарајеву данас привремена обустава саобраћаја
    13h 25m
    0
  • На Сокоцу и у Источном Старом Граду сутра обиљежавање дана Треће сарајевске пјешадијске бригаде
    13h 16m
    0