Manifestacija „Dani Žarka Vidovića“ 23. aprila u Istočnom Sarajevu

03.04.2023. 13:10
0
IZVOR: katera.news

Naučna i kulturno-umjetnička manifestacija „Dani Žarka Vidovića“ organizovaće se 23. aprila ove godine prvi put u Istočnom Sarajevu.

U organizaciji Filozofskog fakulteta Pale, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta „Sveti Vasilije Ostroški“ Foča i Kulturnog kluba „Fronesis“ Istočno Sarajevo, a pod pokroviteljstvom opštine Istočna Ilidža, manifestacija posvećena srpskom religijskom misliocu, istoričaru umjetnosti, likovnom kritičaru i istoričaru civilizacije donosi mnoge aktivnosti.

Borjan Mitrović je, u ime organizatora, naveo planirane aktivnosti manifestacije.

- Planirano je da učesnici okrulog stola u jutarnjim časovima odu do Stare crkve na Baščaršiji, a nakon toga, u 12 časova, u zgradi Elektrotehničkog fakulteta počeće okrugli sto – rekao je on.

Prema njegovim riječima, učesnici okruglog stola su Matija Bećković, Bogoljub Šijaković, Milo Lompar, Ranko Popović, Boris Brajović i Darko Đogo, eminentni umjetnici i neka od najznačajnih imena srpske kulture.

Nakon okruglog stola, kako navodi Mitrović, u 19.00 časova u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta biće organizovano književno veče Matije Bećkovića.

Slika

Mitrović dodaje da je planirano da se na osnovu izlaganih radova objavi zbornik, te da se produbi saradnja sa bitnim srpskim kulturnim institucijama, posebno sa zadužbinom Žarka Vidovića u Beogradu.

Mitrović je takođe podsjetio da je ovaj umjetnik rođen u Tešnju, kao i da je svoju univerzitetsku karijeru započeo u Sarajevu, te da je nesebičan doprinos dao u temeljenju Univerzitet u Srpskom Sarajevu i Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Kao važnu informaciju, Mitrović je naglasio da je od nedavno, na području opštine Istočna Ilidža, ulica ponijela ime Žarka Vidovića, kao i da je to prva ulica sa imenom ovog velikog mislioca dvadesetog vijeka u ovim krajevima.

Vedran Golijanin, docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu „Sveti Vasilije Ostroški“ Foča naglasio je da je pravoslavno bogoslovsko obrazovanje kroz istoriju u BiH bilo vezano za Sarajevo, te da iako fočanski fakultet ne može da boravi u svojoj zgradi ne znači da se odrekao prosvjetnog i kulturnog rada.

- Ovu manifestaciju, koju organizujemo sa Filozofskim fakultetom, vidimo kao dobru priliku da Bogoslovski fakultet unaprijedi i poboljša život u Istočnom Sarajevu, a Žarko Vidović je jedan od osnivača i profesora na Bogoslovskom fakultetu. Ovo je prilika da mu se, na neki način, zahvalimo i odužimo za njegov važan angažman – rekao je on.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Dragan Učur, profesor sa Bogoslovskog fakulteta u Foči, poznavao je Vidovića, a ističe da je bio divan čovjek, kojeg su, između ostalih vrlina, krasile skromnost i jednostavnost.

Slika

Foto: Predrag Krstović

Komentari 0
Povezane vijesti
Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži Od danas nedjelja neradni dan u Istočnoj Ilidži
Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO) Toponim srpskog stradanja - Jasenovac (FOTO)
Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočnoj Ilidži Danas okrugli sto pod nazivom “Vjera, sloboda, umjetnost i stradanje u 20. vijeku” u Istočn...
Najčitanije
  • Ratna staza Zekovića s Romanije
    11h 17m
    1
  • Škipine sa Pala stečeno znanje u Crvenom krstu odvelo putem ljekara
    9h 59m
    0
  • Zbog alkohola dva puta hapšen vozač iz Istočnog Novog Sarajeva
    8h 27m
    0
  • Kulina: Sve više djece ima govorno-jezičke smetnje
    6h 57m
    0
  • Lice iz Pala uhapšeno zbog sumnje da je počinilo prevare i utaju
    9h 48m
    1