Марина Куртеш - сјајна година крунисана трећим мјестом на Избору десет најбољих спортиста Српске

20.12.2023. 11:00
0
ИЗВОР: katera.news

Година на измаку била је веома успјешна за спортисте борилачких вјештина из нашег града, често смо дијелили успјехе и радовали се са њима.

Ипак, 2023. година била је посебно успјешна за двадесетогодишњу Марину Куртеш. О постигнућима „Славијине“ каратисткиње на татамију читали смо и слушали скоро сваки мјесец.

Годину је сјајно почела, освојивши европску бронзу у Ларнакију, за коју наводи да јој је и најдража медаља, а једнако сјајно и завршила – освајањем трећег мјеста на 69. Избору десет најбољих спортиста Српске у Бањалуци.

Она је ове године наступала у двије категорије, млађим сениорима и сениорима. У категорији млађих сениора постала је првакиња Републике Српске, првакиња БиХ, вицепрвакиња Балкана појединачно, првакиња екипно, те освојила бронзу на европском првенству. У категорији сениора је, такође, постала првакиња Републике Српске, вицепрвакиња БиХ и Балкана, те екипно првакиња Балкана. То су само најважнији резултати у 2023. години.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Марина за портал „Катера“ открива да је очекивала да се нађе међу десет најбољих, јер, како објашњава, сваки спортски савез предложи једног такмичара из свог спорта.

- С обзиром на овогодишње резултате, искрено сам очекивала улазак у топ десет, али да ћу бити трећа, стварно нисам. Јесам се потајно надала, али нисам очекивала и заиста сам се изненадила. Била сам баш поносна на себе – искрена је Марина.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Своје самопоуздање гради вриједним тренинзима, а истиче да не воли да унапријед прогнозира, нити обећава резултате.

- Не волим да нешто обећам и да кажем да ће се сто одсто десити. Кажем да ћу се потрудити да нешто одрадим, а себи, потајно, задам циљ да морам нешто да урадим и остварим – истиче наша саговорница.

Подршке јој не мањка, а истиче да велику захвалност на свему дугује родитељима, клупским колегама и клубу, али ипак посебно истиче тренера Дејана, једног од највољенијих тренера у нашем граду.

- Тренера знам од пете године, када сам уписала карате, сарађујемо већ 15 година. Увијек је пун топлине, а мислим да га нисам никад видјела, а да није насмијан. Посебно ми је важан у припремним фазама, када га виђам више него своје родитеље. Он је заиста прави тренер, не само што се тиче спорта, него и свих осталих особина. Пун разумијевања, искуства које је спреман да пренесе – наводи Марину, додајући да јој је значајна и финансијска помоћ коју је имала од градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, те начелника општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа Јована Катића и Маринка Божовића.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Марина се, сумирајући текућу годину, осврнула и на неке непрежаљене моменте.

- На такмичењу у Словенији, када сам постала вицепрвакиња Балкана, изгубила сам од дјевојке коју сам побиједила много пута. Мислим да су ме тада емоције понијеле. Промијенила сам тежинску категорију, из -61 прешла сам до -68 килограма, а противник ми је била Туркиња, актуелна вицепрвкиња у својој категорији, коју сам добила у другом мечу. И некако су ме емоције понијеле, јер сам била пресрећна што сам баш њу побиједила. У финалу сам изгубила концентрацију и изгубила сам за један поен, тако да је остао жал. Други жал је државно првенство за сениоре, гдје сам у финалу против такмичарке из Мостара видно оштећена. Судија ми је у посљедње двије секунде понишио чист поене  – навела је Марина, истичући да ће на овим такмичењима наредне године покушати остварити боље резултате на овим такмичењима.

Осим успјеха на татамију, Марина се може похвалити успјесима из учионице. Наиме, у октобру је уписала другу годину на Машинском факултету Универзитета у Источном Сарајеву. Иако је напорно, Марина истиче да је добро имати и резервни план.

- Није лако, али искомбинујем некако све. Ако ми се предавања раније заврше, одем одмах у теретану, па мало одморим да бих навече стигла на карате и да учим након тога – објашњава она.

Слика

Фото: Уступљена фотографија

Марина је прву половину децембра провела на паузи, а са физичким припремама у теретани је већ почела, а кроз неколико дана ће почети и са карате тренинзима, јер је, како каже, већ у фебруару очекује Европско првенство у Грузији.

- Мјесец дана није довољан период да се један спортиста за неко велико такмичење, тако да ћу децембар и јануар, као и ове године, посветити јаким тренинзима. Овај пут можда чак и јачим, јер ми је сваки мјесец наредне године препун такмичења  – рекла је она, те додала да сезона креће крајем јануара, када је очекује републичко сениорско такмичење.

Марина је још једном указала на значај бављења спортом.

- Лијепо је да дјеца било шта тренирају, посебно у овом времену. Спорт их научи и усмјери, а мислим да дјеца у нашем граду неће погријешити било који борилачки спорт да одаберу – закључила је Марина.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО) Почео Звездин камп у Источној Илиџи (ФОТО)
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    6h 18m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    6h 0m
    0
  • Наоружани нападачи усред дана убили мисицу Еквадора
    23h 28m
    0
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    20h 35m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    6h 54m
    1