Marina Kurteš - sjajna godina krunisana trećim mjestom na Izboru deset najboljih sportista Srpske

20.12.2023. 11:00
0
IZVOR: katera.news

Godina na izmaku bila je veoma uspješna za sportiste borilačkih vještina iz našeg grada, često smo dijelili uspjehe i radovali se sa njima.

Ipak, 2023. godina bila je posebno uspješna za dvadesetogodišnju Marinu Kurteš. O postignućima „Slavijine“ karatistkinje na tatamiju čitali smo i slušali skoro svaki mjesec.

Godinu je sjajno počela, osvojivši evropsku bronzu u Larnakiju, za koju navodi da joj je i najdraža medalja, a jednako sjajno i završila – osvajanjem trećeg mjesta na 69. Izboru deset najboljih sportista Srpske u Banjaluci.

Ona je ove godine nastupala u dvije kategorije, mlađim seniorima i seniorima. U kategoriji mlađih seniora postala je prvakinja Republike Srpske, prvakinja BiH, viceprvakinja Balkana pojedinačno, prvakinja ekipno, te osvojila bronzu na evropskom prvenstvu. U kategoriji seniora je, takođe, postala prvakinja Republike Srpske, viceprvakinja BiH i Balkana, te ekipno prvakinja Balkana. To su samo najvažniji rezultati u 2023. godini.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Marina za portal „Katera“ otkriva da je očekivala da se nađe među deset najboljih, jer, kako objašnjava, svaki sportski savez predloži jednog takmičara iz svog sporta.

- S obzirom na ovogodišnje rezultate, iskreno sam očekivala ulazak u top deset, ali da ću biti treća, stvarno nisam. Jesam se potajno nadala, ali nisam očekivala i zaista sam se iznenadila. Bila sam baš ponosna na sebe – iskrena je Marina.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Svoje samopouzdanje gradi vrijednim treninzima, a ističe da ne voli da unaprijed prognozira, niti obećava rezultate.

- Ne volim da nešto obećam i da kažem da će se sto odsto desiti. Kažem da ću se potruditi da nešto odradim, a sebi, potajno, zadam cilj da moram nešto da uradim i ostvarim – ističe naša sagovornica.

Podrške joj ne manjka, a ističe da veliku zahvalnost na svemu duguje roditeljima, klupskim kolegama i klubu, ali ipak posebno ističe trenera Dejana, jednog od najvoljenijih trenera u našem gradu.

- Trenera znam od pete godine, kada sam upisala karate, sarađujemo već 15 godina. Uvijek je pun topline, a mislim da ga nisam nikad vidjela, a da nije nasmijan. Posebno mi je važan u pripremnim fazama, kada ga viđam više nego svoje roditelje. On je zaista pravi trener, ne samo što se tiče sporta, nego i svih ostalih osobina. Pun razumijevanja, iskustva koje je spreman da prenese – navodi Marinu, dodajući da joj je značajna i finansijska pomoć koju je imala od gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića, te načelnika opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža Jovana Katića i Marinka Božovića.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Marina se, sumirajući tekuću godinu, osvrnula i na neke neprežaljene momente.

- Na takmičenju u Sloveniji, kada sam postala viceprvakinja Balkana, izgubila sam od djevojke koju sam pobijedila mnogo puta. Mislim da su me tada emocije ponijele. Promijenila sam težinsku kategoriju, iz -61 prešla sam do -68 kilograma, a protivnik mi je bila Turkinja, aktuelna viceprvkinja u svojoj kategoriji, koju sam dobila u drugom meču. I nekako su me emocije ponijele, jer sam bila presrećna što sam baš nju pobijedila. U finalu sam izgubila koncentraciju i izgubila sam za jedan poen, tako da je ostao žal. Drugi žal je državno prvenstvo za seniore, gdje sam u finalu protiv takmičarke iz Mostara vidno oštećena. Sudija mi je u posljednje dvije sekunde ponišio čist poene  – navela je Marina, ističući da će na ovim takmičenjima naredne godine pokušati ostvariti bolje rezultate na ovim takmičenjima.

Osim uspjeha na tatamiju, Marina se može pohvaliti uspjesima iz učionice. Naime, u oktobru je upisala drugu godinu na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Iako je naporno, Marina ističe da je dobro imati i rezervni plan.

- Nije lako, ali iskombinujem nekako sve. Ako mi se predavanja ranije završe, odem odmah u teretanu, pa malo odmorim da bih naveče stigla na karate i da učim nakon toga – objašnjava ona.

Slika

Foto: Ustupljena fotografija

Marina je prvu polovinu decembra provela na pauzi, a sa fizičkim pripremama u teretani je već počela, a kroz nekoliko dana će početi i sa karate treninzima, jer je, kako kaže, već u februaru očekuje Evropsko prvenstvo u Gruziji.

- Mjesec dana nije dovoljan period da se jedan sportista za neko veliko takmičenje, tako da ću decembar i januar, kao i ove godine, posvetiti jakim treninzima. Ovaj put možda čak i jačim, jer mi je svaki mjesec naredne godine prepun takmičenja  – rekla je ona, te dodala da sezona kreće krajem januara, kada je očekuje republičko seniorsko takmičenje.

Marina je još jednom ukazala na značaj bavljenja sportom.

- Lijepo je da djeca bilo šta treniraju, posebno u ovom vremenu. Sport ih nauči i usmjeri, a mislim da djeca u našem gradu neće pogriješiti bilo koji borilački sport da odaberu – zaključila je Marina.

Komentari 0
Povezane vijesti
Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“ Košarkaši „Slavije“ u nedjelju dočekuju „Posušje“
Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom Porodica Krunić iz Istočnog Sarajeva dobila krov nad glavom
Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo Novčana podrška maturantima od opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo
Najčitanije
  • Sjećanje na majora Vuka Čvoru: Osam godina od smrti
    21h 52m
    9
  • U hramu u Vojkovićima služeno praznično večernje bogosluženje (FOTO)
    12h 47m
    0
  • Sutra praznik Cvijeti
    21h 58m
    0
  • Mladi guslar Lazar čuva tradiciju i narodne običaje
    11h 36m
    0
  • Nesreća kod Gradiške sa tragičnim epilogom: Poginuo muškarac!
    14h 13m
    0